Kuinka rakentaa luottamus uudelleen parisuhteessa?

15.09.2024

Miten voisi jakaa elämäänsä ihmisen kanssa johon et voi luottaa? Luottamus on ehkä isoin asia parisuhteessa mutta myös muissa ihmissuhteissa ja jos et voi luottaa läheisiisi ihminen kyynistyy ja tulee varsin kylmäksi. Kyyninen ihminen on ikävä kumppani. Kun taas jos voit luottaa kumppaniisi voit jakaa hänen kanssan elämääsi, ajatuksiasi sekä tunteitasi, eikä sinun tarvitse kantaa kaikkea yksinäsi..

Tässä blogissa käsitellään luottamusta, sen merkitystä parisuhteessa. Yleisimpiä luottamuksen menetyksen syistä parisuhteessa. Anteeksiannon tärkeyttä sekä muita luottamuksen jälleenrakentamiseen liittyviä asioita.


Mikä on luottamus parisuhteessa?


Luottamuksen määritelmä

Luottamus on tunne tai varmuus siitä, että johonkuhun tai johonkin voi luottaa, että joku tai jokin ei petä toiveita tai aiheuta pettymystä. Itseluottamus on luottamusta omaan itseensä. Ihmisten välinen luottamus on tunnetta ja kokemusperäistä tietoa. (Wikipedia)

Luottamus on aineetonta, inhimillistä pääomaa ja haavoittuvuudelle alttiiksi heittäytymistä silloin, kun ei voi kontrolloida toista osapuolta. Luottamus on ihmisten välistä näkymätöntä liimaa. Luottamus tarjoaa mahdollisuuden tulla loukatuksia ja haavoitetuksia.

Luottamuksen merkitys parisuhteessa

Luottamus takaa sen, että erimielisyyksistä voi puhua menettämättä uskoa parisuhteeseen. Luottamus helpottaa arjen sujumista, auttaa yli väärinymmärryksistä ja rohkaisee rakentamaan yhteistä tulevaisuutta.

Luottamuksen tunne on yksi perustarpeistamme joka vahvistaa kokemusta turvallisuudesta, turvallisesta läsnäolosta ja ymmärryksestä toinen toista kohtaan. Luottamus on myös yksi tärkeimmistä hyvän ja toimivan, sekä terveen suhteen edellytyksistä.

Luottamuksen eri ulottuvuudet: emotionaalinen, fyysinen ja henkinen luottamus.

Emotionaalinen luottamus on sitä, että voit jakaa omasta itsestäsi asioita, tunteita ja voit tuntea olevasi turvassa ja et tule hylätyksi sen johdosta.

Fyysinen luottamus on sitä, että voit kokea olevasi turvassa, et tule fyysesti loukatuksi. Parisuhteessa ei ole fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa ja voit kokea olevasi turvassa vaikka riitelisitte.

Henkinen luottamus voit luottaa siihen, että olet henkisesti turvassa ja teidän henkinen yhteys säilyy eikä toinen lähde henkisesti teidän parisuhteestanne ilman keskustelematta asiasta kanssasi.

Luottamuksen rikkoutumisen yleiset syyt

  •  Uskottomuus ja petos
  •  Valehtelu ja salaisuudet
  •  Lupausten rikkominen
  •  Epäluotettava käytös ja kommunikoinnin puute


Luottamuksen rikkoutumisen vaikutukset parisuhteeseen

  • Emotionaalinen kipu ja pettymys
  • Epävarmuus ja epäluulo
  • Viestinnän ja läheisyyden heikentyminen
  • Kaikki nämä vaikuttavat lasten ja perheen hyvinvointiin

Askeleet luottamuksen uudelleenrakentamiseen


1. Avoin ja rehellinen keskustelu

Oli luottamus petetty millä tavalla tahansa on tärkeää olla avoin ja rehellinen kaikissa asioissa. Kertoa avoimesti asioita, muista kuitenkin älä ole julma. Joskus avoin rehellisyys ajatellaan olevan julman suoraa puhetta ilman mitään hienotunteisuutta toisen tunteita kohtaan.

Jos ette puhu tai ole rehellisiä keskenänne, luottamus ei voi koskaan palautua. Epärehellinen puhe tai se, että ei kerrota kaikkea mikä asiaan liittyy johtaa siihen että luottamus ei koskaan palaudu.

2. Anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen

Vain aito anteeksipyyntö on merkityksellinen. Mikäli anteeksi pyydetään vaan koska tiedetään, että nyt sellainen pitää tehdä kyllä sen tietää myös henkilö jolta asiaa pyydetään anteeksi. Ja tällainen anteeksipyyntö on merkityksetön tai jopa haitallinen luottamuksen rakentamisen kannalta.

Anteeksipyynnön motiiveja on

◍ Vastuunotto omasta teosta

◍ Huono omatunto

◍ Syyllisyys

◍ Lohduttaminen

Aito ja vilpitön anteeksi pyyntö on se ainoa joka on oikea anteeksi pyyntö. Kun olet itse sitä mieltä, että haluat pyytää anteeksi tekoasi yleensä ne sanat tulevat, ja se ei tietenkään vaadi muuta kuin anteeksi, ja mitä pyydät anteeksi.

Voitko antaa anteeksi ?

Anteeksiantaminen on prosessi ja siinä on myös tärkeää oikeasti pohtia voitko oikeasti antaa anteeksi teon ? Jos et voi antaa vielä anteeksi, niin se on tärkeää sanoa eikä vaan esim väittää että olen antanut anteeksi jos et oikeasti sydämestäsi näin ole tehnyt.

Anteeksianto:

1. Oikeuden ja koston etsimisen /vaatimisen loppuminen

2. Vihan ja kaunan tunteiden päättyminen

3. Toiselle hyvän toivominen

4. Suhteessa luottamuksen palautuminen

Anteeksiannon prosessi

1. Epäoikeudenmukaisuuden huomaaminen 

2. Anteeksi antamisen valitseminen, vapaana valintana.

3. Loukkaantumisen ja vihan tunteisiin kosketuksen saaminen 

4.  Tunteita pystytään ilmaisemaan ei loukkaavalla tavalla 

5. Ymmärryksen hankkiminen itsen suojelimisen sallimiseksi. Oivallukset, jotka mahdollistavat keskittymisen tekoon henkilön sijaan. 

6. Terapeutin avulla traumatisoitunut puoliso ottaa riskin ja pyytää kumppanilta lohtua. 

7.  Oman  roolin huomaaminen 

8. Myötätunnon herääminen ja fokus takaisin suhteeseen 

9. Anteeksi antava toiminta ja luottamuksen uudelleen rakentuminen


Jos anteeksi anto ei ole mahdollista 

◍ Kosto ja kyynisyys tulevat vaihtoehtoisiksi vastauksiksi.

◍ Tulevia suhteita määrittää kyyninen epäluottamus ja koston mahdollisuuksien etsintä.

Luottamuksen uudelleenrakentamisen vaatima aika

Useasti erityisesti loukattu osapuoli kysyy miten kauan pitää kestää, että tämän voi unohtaa tai voi päästä asiasta eteenpäin. Täysin mahdotonta määrittää asialle mitään aikataulua tai aikarajaa. 

Jokainen on yksilö ja jokaisella on erilainen tapa myös rakentaa luottamusta uudelleen. Jos olet joskus kokenut pienemmän luottamuksen pettämisen tiedät, että siinä kestää oma aikansa ennenkuin voi luottaa toiseen uudestaan ja joskus esim ystävyyssuhteissa käy niin, että ei koskaan enään palaudu samalle tasaolle kuin aikaisemmin.

Aikaa on hyvä antaa niin paljon kuin toinen tarvitsee. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että asiassa vellominen ei vie asioita eteenpäin. Kaikkia asioita pettämisestä ei tarvitse tietää jotta voisi päästä eteenpäin.

Miten osoittaa olevansa luotettava ja uskottava?

Olemalla avoin ja valmis keskustelemaan asioista. Keskustelemalla myös kumppanin kanssa siitä mikä voisi auttaa häntä kokemaan luottamusta. Muistutan tässä, että jos luottamus on tullut petetyksi ulkopuolisella suhteella se ei auta eteenpäin, että kerrot kaikki asiat yksityiskohtaisesti.

Olemalla empaattinen ja ymmärtämällä edes jollakin tasolla sitä mitä se oma teko on aiheuttanut ja kantamalla itse siitä teosta vastuu. Joskus on niin, että esim pettävä kumppani syyttää kumppaniaan siitä kun ei ole ollut riittävästi seksiä niin oli ns pakko mennä vieraisiin. Tällainen syyllisyyden siirtäminen toisen harteille ei auta asiassa eteenpäin. Jos pettäjä ei ole koskaan itse tullut petetyksi voi hänellä olla hankalaa ymmärtää ja osata asettua petetyn asemaan ja teon aiheuttamiin tunteisiin.

Kun olette päässeet suurimman kriisin ylitse voitte alkaa miettimään tulevaisuutta ja yhteisiä suunnitelmia. Yhteinen aika on hyvin tärkeää jotta voitte lisätä luottamusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Milloin hakea apua?

Luottamuksen säröily, pettymykset, luottamuksen katoaminen kaikki ovat merkkejä siitä, että olisi hyvä hakea apua. Jo pelkästään se, että luottamus säröilee ja et voi olla aivan varma voitko luottaa kumppaniisi on jo syy hakea apua.

 Apua kannattaa hakea mieluummin vaikka hieman aikaisin kuin sitten siinä vaiheessa vasta jolloin, olette jo valmiita eroamaan. 

Luottamuksesta voi toki keskustella keskenään ja se varmasti on hedelmällistä silloin siinä ei ole vielä ongelmia. Monasti jos toinen osapuoli kokee, että ei voi luottaa kumppaniinsa voi kumppanin olla vaikea vastaanottaa tätä asiaa ja käsitteleminen keskenään ei onnistu. Tällöin tarvitaan ulkopuolista henkilöä auttamaan teitä eteenpäin asian käsittelyssä.

 Miten pariterapia voi auttaa luottamuksen uudelleenrakentamisessa?

Pariterapiassa käsitellään luottamusta ja sen puutetta laajasti. Terapiassa löydetään alkujuuri luottamuspulalle. Jos se on pettäminen, niin löydetään alkujuuri sille pettämiselle. Koska parisuhteessa on aina kaksi ihmistä ja johdosta parisuhteen asiat ovat yhteisiä aikaansaannoksia. 

Vaikka toinen kumppaneista olisi ns. käynyt vieraissa ja siten pettänyt luottamuksen on siihen jokin syy miksi näin on tapahtunut ja se ei ole se että parisuhteessa ei ole ollut tarpeeksi seksiä vaan useasti siihen joku muu syvempi syy. Tällaisen syyn löytyminen keskinäisessä keskustelussa on hankalaa. 

Ihmisillä yleisesti tapana löytää yleisiä syitä asioille ja asioita ei tutkita syvemmin, koska se on hankalaa ja vaatii aikaa ja energiaa. Täysin ymmärrettävää, sitä varten on olemassa ammattilaiset jotka auttavat asiassa. 

Kun tällainen juurisyy löydetään, ymmärretään käytöksen syyt, voidaan toimintatapoja muuttaa ja niistä muutoksista tulee pysyviä.

 Useasti parisuhteessa on molempien toimintatavoissa jotakin asioita jotka ruokkivat toinen toistaan ja ylläpitävät määrätynlaista ongelmallista sykliä. Pariterapian avulla tämä löydetään ja pystytään muuttamaan paremmin toimivaksi.

Vinkkejä oikean terapeutin löytämiseen ja ajan varaamiseen.

  • Pohdi milloin pääset terapiaan? Ilta vai päivä aikoja ?
  • Etänä vai lähikäynnit ?
  • Miten usein haluat käydä ? Kerran viikossa, joka toinen viikko jne.
  • Onko teillä joku erityinen asia/ongelma jonka tiimoilta haluatte apua ? Esim seksualisuus, vuorovaikutuksen ongelmat, ero ajatukset, uskottomuus tms.
  • Varaatte ajan kalenterista, soitatte, tai laitatte sähköpostia.
  • Muista laittaa aika kalenteriisi ja saavutte paikalle.


Avoin empaattinen vuorovaikutus, anteeksi pyytäminen, anteeksi antaminen sekä aika ovat pääasiallisia tekijöitä joiden avulla luottamus vähittellen palautuu takaisin. 

Muista, että kaikki tämä on prosessi, joka vaatii aikaa. Asiat eivät tapahdu samankaltaisesti kaikilla, joten älä vertaile mitä on tapahtunut jollakin toiselle vaan keskity vaan teidän prosessiin.

Kun parisuhde kriisiytyy on hyvä miettiä ulkopuolista apua. Ulkopuolisen avun turvin kriisi laantuu nopeammin ja elämä rauhoittuu.

Nyt on teidän vuoro

Parisuhde toimii loistavana voimavarana, kun siinä on hyvä ja toimiva vuorovaikutus. Kun asioista pystytään puhumaan avoimesti ja molempien tunteita sekä tarpeita kunnioittavasti, voi parisuhde selviytyä kaikesta elämän tuottamista haasteista.

Kun olette tunnistaneet ongelman joka on teidän parisuhteessa, keskustelkaa asiasta keskenänne ja yrittäkää löytää asiaan molempia tyydyttävä ratkaisu. Jos ongelma on jatkunut pitkään voi olla vaikea tunnistaa ongelmaa ja löytää siihen ratkaisua. Tällöin on hyvä miettiä ulkopuolista apua.

Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä tai varaa aika suoraan pariterapiaan alla olevan painikkeen kautta.