Miksi puolisoni reagoi turhankin vahvasti tilanteissa ?
Oletko koskaan ollut tilanteessa, jossa puolisosi tunnereaktio tuntuu ylimitoitetulta? Hän raivostuu, aivan mitättömästä asiasta ja et vaan voi ymmärtää miksi näin tapahtuu ? Alat vähitellen piilotella tai vältellä tämän asian esiin tuomista tai siitä puhumista. Puolisosi reaktiot vaan kasvavat tämän johdosta, mistä voi olla kyse ? Miksi puoliso reagoi turhankin vahvasti tilanteissa ?
Pariskunta tulee vastaanotolleni ja toinen heistä kertoo, että puoliso saa todella vahvoja tunnereaktioita hänen mielestään ihan normaaleissa tilanteissa. Miksi puoliso reagoi vahvasti, joissakin tilanteissa?
Kun hieman keskustelemme asiasta enemmän, saan tietooni, että yleensä nämä reagoinnit tapahtuvat, kun puoliso on nauttinut alkoholia tai suunnittelee lähtevänsä "viihteelle".
Syy isoihin reakointeihin löytyy hänen omasta historiastaan. Hän on kasvanut perheessä, jossa toinen vanhemmista on käyttänyt runsaasti alkoholia hänen lapsuudessaan.
Hän menee näissä tilanteissa oman lapsuuden traumaansa ja reagoi sieltä käsin.
Kun puhutaan tilanteesta, jossa henkilö uppoutuu omaan traumaansa ja sen tunteeseen, puhutaan että trauma triggeröityy. Tämä on hämmentävää niin läheiselle kuin henkilölle itselleenkin.
Mitä tässä tapahtuu ?
Kun henkilö triggeröityy, eli traumaattinen tapahtuma ns laukeaa mielessä. Henkilö elää uudestaan tunteidensa tasolla aikaisemman trauman.
Henkilö, jolla itsellään ei ole traumahistoriaa voi olla todella vaikea ymmärtää mitä näissä tilanteissa tapahtuu. Ulkopuoliselle nämä hetket näyttäytyvät todella omituisilta.
Henkilö, joka elää tunnetasolla uudelleen trauman aiheuttamia tunteita kokee myös useasti tilanteen hankalaksi, koska tuntee tulevat hyökyaallon lailla ja tuntuu että niihin ei voi vaikuttaa.
Tunteet tuntuvat todella voimakkailta ja ne aiheuttavat niitä ns liialliselta tuntuvia reagointeja.
Mitä näissä tilanteissa voi tehdä?
1. Tunnista oman historiasi vaikutus. Silloin voi löytää itsenäisesti sen, että tämä minun aikaisemmin kokema traumaattinen asia vaikuttaa minuun juuri nyt. Tämä voi olla haastavaa tehdä yksinään. Muista kuitenkin, että tähän on apua saatavilla.
2. Tunnista ne sinun laukaisevat tekijät. Kun tunnistat omat laukaisevat tekijät niin voi huomata ne myös ajoissa ja rauhoittaa itsesi ennenkuin vaivut reaktiiviseen tilaan.
Tämä on oikeasti aika vaikeaa, koska reaktiot ovat niin automaattisia, että voi olla todella vaikeaa löytää sitä hetkeä jolloin vielä pystyy muutamaan omaa reaktiotaan, eli rauhoittumaan.
3. Kun olet tunnistat laukaisevat tekijät. On tärkeää opetella miten saat itsesi rauhoittumaan erilaisissa tilanteissa. Rauhoittumisella tarkoitan sisäisesti rauhoittumaan niin kehon kuin mielenkin tasapainossa.
4.Hengitä syvään ja keskity hetkeksi hengittämiseen, tämä useasti rauhoittaa kehoa sekä mieltä. Keskity johonkin näkemääsi tuttuun turvalliseen asiaan, joka merkitsee sinulle turvaa. Esim se voi olla vaikkapa sohvatyyny, olohuoneen taulu tms jota katsoessa voit huomata olevasi tässä hetkessä ja turvassa.
5.Kun saat itsesi rauhoittumaan voit reagoida oikeasti tästä hetkestä käsin, etkä vain lapsuuden trauman pohjalta.
Mistä apua `?
Pariterapia auttaa parisuhteessa olevissa hankalissa vuorovaikutustilanteissa. Terapeutilla on hyvä olla tietämystä traumoista sekä niiden vaikutuksista parisuhteeseen.
Sinua saattaa kiinnostaa lukea, Trauman vaikutukset parisuhteeseen.
Vakauttavassa pariterapiassa tutkitaan vuorovaikutusta ja siinä tapahtuvia kehoreaktioita. Opitaan tunnistaan omat reagtiot ja saamaan vahvat tai vaikeat tunnereaktiot riittävälle tasolle, jolloin dialoginen vuorovaikutus on mahdollista.
Tämä uusi tapa toimia vaatii useasti määrätietoista työskentelyä ja useasti myös puolison tukea tilanteissa. Opettelu ottaa aikansa, mutta niin kuin kaikessa sitkeä työskentely tuo halutun muutoksen.
Vakauttava paripsykoterapia on hyvä väline traumaattisten asioiden käsittelyyn, sillä luodaan vakautta elämään ja parisuhteeseen.
Kun elämä vakautuu, luo se turvallisen ilmapiirin traumojen käsittelyyn ja helpottaa myös puolison ja muun perheen elämää. Kun puhutaan traumaattisten tapahtumien käsittelystä, kannattaa varautua useiden kuukausien tai vuosien prosessiin. Tähän on mahdollista hakea Kelan kuntoutuspsykoterapia pariterapiaan.
Mikäli pohditte omaa parisuhdettanne ja siinä mahdollisesti olevia hankalia vuorovaikutuskuvioita, ota yhteyttä matalalla kynnyksellä niin voidaan pohtia mikä olisi juuri teille sopiva seuraava askel. Tai voitte varata ensimmäisen ajan suoraan allaolevasta painikkeesta.