Milloin on paras aika mennä pariterapiaan?

28.07.2024

 Milloin on paras aika mennä pariterapiaan? Sitä moni pariskunta miettii. Olen kuullut, että toinen kumppaneista on miettinyt pariterapiaan tuloa viimeiset 6 vuotta 8 vuoden parisuhteesta.

 Kannattaako pariterapiaan lähteä kun toinen lyö ero-kortin pöytää vai milloin on paras aika tulla pariterapiaan ? Tässä blogkirjoituksessa käsitelen merkkejä milloin olisi hyvä tulla pariterapiaan sekä myös mitä pariterapiasta voi hyötyä.


Mitä pariterapia on ?

Pariterapia on terapiaa jonka keskiössä on parisuhde ja siinä tapahtuva vuorovaikutus. Pariterapiassa käsitellään kaikkia parisuhteen osa-alueita ja niissä esiintyviä haasteita mutta myös hyviä ja toimivia asioita. 

Pariterapia auttaa muuttamaan parisuhteen ongelmallisen vuorovaikutuksen paremmaksi. Molempien osapuolien psyykkisen hyvinvoinnin hoito tulee pariterapiassa keskiöön.

Pariterapiaan on hyvä hakeutua heti kun ongelmia alkaa esiintyä. Kun saatte apua aikaisessa vaiheessa, pystytte palaamaan rakastavaan ja välittävään parisuhteeseen. 

Hankalissa ristiriidoissa eläminen on kuormittavaa ja se kuluttaa paljon voimavaroja. Kun voi elää rauhallisessa ja tasapainoisessa vuorovaikutuksessa olevassa parisuhteessa tuottaa se positiivisia voimavaroja.

Miksi siis tuhlata aikaa toistuviin repiviin riitoihin ?

Joko luit tämän: Raivokkaasta riitelystä rauhalliseen rakkauteen. Miten siihen päästiin?

Merkkejä siitä, että pariterapia voi olla ajankohtaista


  • Toistuvat riidat ja konfliktit

Jos teillä on usein riitoja. Riitoja tulee jokaisessa parisuhteessa, mutta kun niitä tulee useasti alkaa ne kuormittamaan parisuhdetta liikaa. Ristiriitoja tulee aina ihmissuhteissa, mutta miten ne ratkaistaan voi olla liian kuormittavaa. Riiteleminen joka riistäytyy hankalaksi ja on toistuvaa, aiheuttaa parisuhteessa lisää ongelmia.

  • Viestinnän ongelmat

Jatkuvat väärinymmärrykset, vurovaikutuksessa ei tule kokemusta että tulee ymmärretyksi ja kuulluksi. Kokemus siitä, että puhutte useasti eri asioista tai sinulla ei ole kokemusta siitä, että tule kohdatuksia asiassa mistä puhut, vaan se sivuutetaan.

  • Tunne-etäisyys ja läheisyyden puute

Kokemus siitä, että teillä ei ole enään riittävää tunne yhteyttä. Tämä useasti johtaa läheisyyden muuttumiseen. Läheisyyden puute voi johtaa hankaliin vuorovaikutuskuvioihin. Läheisyyden puute voi myös johtua hankalista vuorovaikutuskuvioista. Tunneyhteyden vähentyminen useinmiten johtuu siitä, että ei jaeta riittävästi elämän asioita. Etäisyyden kokemus syntyy yleensä parisuhteessa vähitellen ja siihen voi tietenkin johtaa monet erilaiset asiat.

  • Luottamusongelmat ja uskottomuus

Luottamus voi vähentyä tai olla koetuksilla erilaisista syistä. Luottamus tulee petetyksi vaikka erilaisten addiktioiden kautta tai monogaamisessa parisuhteessa kumppanilla on ollut sivusuhde. Uskottomuus aiheuttaa paljon negatiivisia tunteita ja tuhoaa parisuhdetta. Uskottomuus aiheuttaa yleensä parisuhteen kriisin.

  • Elämänmuutokset ja stressitekijät

Erilaiset elämäntilanteet aiheuttavat parisuhteessa erilaisia muutoksia. Lapsen syntymä voi aiheuttaa parisuhteessa kriisin, vaikka olisi kuinka ihana asia muuten elämässä. Työn muuttuminen voi muuttaa parisuhdetta ja sen dynamiikkaa. Työttömyys voi aiheuttaa parisuhteessa stressiä ja muuttaa sen dynamiikkaa.

Milloin pariterapiaan kannattaa hakeutua?

• Varhaisessa vaiheessa ongelmien ilmetessä. Mitä aikaisemmin hakeutuu pariterapiaan sitä nopeammin saadaan ongelmat ratkaistua.

 Jos odotetaan siihen asti, että toinen nostaa esiin eron mahdollisuuden voidaan olla jo aika pitkällä hankaluuksissa. Tällöin ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan enemmän aikaa. Aina on mahdollista muuttaa tilannetta jos molemmat ovat halukkaita sitoutumaan työskentelyyn.

• Kun ongelmat alkavat vaikuttaa arkeen ja hyvinvointiin. Jos riitelyä, läheisyyden puute, seksin vähäisyys tai mika tahansa muu parisuhteen ongelma alkaa vaikuttaa arkeen, on syytä hakeutua ulkopuolisen avun piiriin.

• Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä ennen suuria elämänmuutoksia. Elämänmuutokset luovat aina parisuhteeseen kuormaa ja sen johdosta on hyvä prosessoidan mahdollista muutos jo etukäteen. 

Elämänmuutos voi olla yhteen muutto, uusperheenä elämän aloittaminen, tai mikä tahansa elämänmuutos mikä vaikuttaa jollakin tavalla parisuhteeseen. Joskus positiiviseksi oletettu perhetapahtuma voi kriisiyttää parisuhteen.

• Kun pohditte eroa. Ero on yksi isoista elämänmuutoksista jonka yhteydessä on tärkeää käydä asioita lävitse. Erityisen tärkeää on erosta ja sen vaikutuksista pohtiminen silloin kun on mukana on lapsia, mutta myös muuten. 

Ero yleensä johtuu jostakin parisuhteessa olleesta hankalasta käsittelemättömästä asiasta. Kun asiaa prosessoidaan on mahdollista havaita miten on toiminut parisuhteessa hankalasti ja tulla tietoiseksi asiasta, jolloin et toista samoja asioita seuraavassa parisuhteessa.

Mitä odottaa ensimmäisellä pariterapiakäynnillä?


• Ensimmäisen käynnin kulku

- Perustietojen kerääminen, terapeutti tarvitsee teidän perustietonne. Ja useasti hän kertoo miten kirjausten kanssa toimitaan, meneekö ne Kantaan vai ei.

Riippuen paljon teidän tilanteestanne ja terapeutista, mutta itse annan ensimmäisellä kerralla teidän purkaa asiaanne ja ongelmaanne, useasti ensimmäiseen käyntiin latautuu paljon tunnetta ja se on myös tärkeää saada purkautua.

Ensimmäisellä kerralla on hyvä olla valmistautunut sen verran, että on miettinyt haluatteko yksittäisen asian käsittelyä vai esim vuorovaikutukseen muutoksen. Tällöin terapeutti osaa sanoa, jonkin näköisen aikajanan asioiden käsittelemiseksi. Ja onko teillä joku aikaikkuna terapialle.

• Terapeutin rooli ja lähestymistapa

Terapeuttina kyselen asioita joista tarvitsen lisää tietoa, useasti ne liittyvät ongelmaan, mitä olette kokeillut, mitä toivotte terapialta, mikä se muutos on mitä toivotaan tapahtuvan. Terapeuttina pyrin pitämään keskustelun kaikille turvallisena .

Oma lähestymistapani on integratiivinen joka tarkoittaa sitä, että sovellan kaikkia vuosikymmenien aikana oppimaani erilaisia menetelmiä ja suuntauksia parhaaksi katsomallani tavalla pariskunnan asioiden käsittelemiseksi.

Toisinaan pariskunnalle annetaan harjoituksia kotiin. Kaikista tällaisista tietenkin sovitaan yhdessä pariskunnan kanssa.

• Pariskunnan rooli ja osallistuminen.

Pariskunnan rooli terapiassa on oikeastaan pohtia omaa toimintaansa ja mihin on valmis, mitä asioita on valmis tekemään jotta parisuhde voi muuttua paremmaksi.

Asioiden pohdintaan heittäytyminen sekä avoimesti asioista puhuminen on paras mahdollinen tapa, jolloin terapia auttaa parhaiten. Joskus voi olla hankalaa kertoa omia ajatuksiaan ja tunteitaan, siitä hankaluudesta on hyvä puhua, tällöin terapeutti voi auttaa asiassa eteenpäin

. Pariskunnan molempien osapuolien tulee osallistua ja kertoa asioista rehellisesti itse. Joskus alussa voi toisella kumppaneista olla hankalaa kertoa asioita, mutta jos halua muutokseen löytyy pystytään asioita työstämään.

Mikäli on niin, että toinen kumppaneista ei halua tai ei koe tilannetta sellaisena että voisi puhua asioista eikä voi puhua tästäkään asiasta vaan on terapiassa hiljaa ei terapeutti voi tällaisessa tilanteessa pariterapian avulla autta pariskuntaa. Tällöin on yksilöterapia tarpeen enemmin.

Pariterapian hyödyt


• Parempi viestintä ja ymmärrys

Useasti pariterapiaan tullaan kun parisuhteessa on hankalia riitoja ja ne koetaan hankaliksi parisuhteessa tai perheessä. 

Pariterapiassa perehdytään riitelyn malleihin ja miksi kukin kumppaneista toimii niinkuin toimii sekä mitä se nykyinen toiminta aiheuttaa kumppanissa. 

Tutkitaan myös miten asiaa voidaan muuttaa. Saatte monessa tapauksessa psykoedukaatiota, eli tietoa mitä näissä tilanteissa tapahtuu. 

Kun ymmärtää mitä tapahtuu niin on helpompi, ymmärtää omaa toimintaansa ja sitten muuttaa sitä toisenlaiseksi. Kun keskinäinen ymmärrys ja rauha lisääntyy, yleisesti vuorovaikutus muuttuu paremmaksi.

• Lisääntynyt läheisyys ja yhteenkuuluvuus

Useinmiten on kyse siitä, että parisuhteessa ei tule nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Kun nämä jää parisuhteessa toteutumatta luonnollisesti tapahtuu läheisyyden ja seksuaalisuuden vähentymistä.

 Näiden asioiden prosessoinnin avulla löydetään uusi yhteyden tunne ja halut läheisyyteen voi syttyä. Joskus on kuitenkin niin, että tämä asia vaatii enemmän tutkimista ja pienin askelin etenemistä. 

Aina näissä tilanteissa on tärkeää, että asiaa tutkitaan kaikkia osapuolia kunnioittaen. Joskus kuulen, että on puskettu liian nopeasti asiaa eteenpäin ja se on aiheuttanut lisää vaikeuksia.

• Luottamuksen palauttaminen

Luottamus saattaa olla menetetty erilaisista syistä, joita voi olla esim. kumppanin sivusuhde, addiktiot. Pariterapiassa käsitellään tietenkin luottamusta ja jos siinä ongelmia pohditaan syytä ja miksi näin on parisuhteessa tapahtunut. 

Asiaa tutkitaan monella tavalla ja ymmärretään syyt miksi alunperin on tapahtunut jotakin joka on johtanut luottamuksen menettämiseen. Luottamus rakennetaan uudestaan.

Esteet pariterapian aloittamiselle ja niiden voittaminen


Psykoterapiaan tuleminen jännittää, pelottaa ja saattaa hävettää henkilöitä jotka saapuvat enismmäistä kertaa terapiaan. Nämä tunteet ovat aivan normaaleja ja voit sanottaa näitä asioita terapeutille.

Avun pyytämisessä ja sen vastaanottamisessa ei ole mitään hävettävää. Ymmärrettävää on, että avun pyytäminen saattaa nostaa erilaisia tunteita ja ne on ihan sallittuja, tärkeää on että ne eivät ole esteenä avun hakemiselle.

Terapeutit ovat alan ammattilaisia on useasti tehneet vuosia ihmisten kanssa töitä jo ennen terapeutiksi ryhtymistään ja ovat kohdanneet ihmisiä, pariskuntia erilaisissa hyvinkin haastavissa elämäntilanteissa.

Useasti ongelmaksi koetaan se, että ei löydy aikoja terapiaan iltaisin tai joustavasti eri ajakohtina. Terapiaan on mahdollista päästä myös ilta-aikoina. Useasti pariterapeutit ottavat vastaan myös ainakin joinakin iltoina viikossa. Mikäli teillä on mahdotonta päästä terapiaan päivä aikaan on hyvä etsiä terapeutti joka pystyy tarjoamaan myös ilta-aikoja tai muuten teille sopivia aikoja.

Ennakkoluulot terapian auttamista kohtaan ovat tietenkin ihan relevantteja ja niitä voi pohdiskella. Onko ongelmana se, että mietitte pystyykö terapeutti auttamaan teitä ? Se on sellainen kysymys jonka voitte esittää terapeutille, esittelette ongelman johon haluatte ratkaisun ja voitte kysyä pystytkö auttamaan meitä ? 

Ammattitaitoinen terapeutti vastaa kyllä jos ongelmanne on sen laatuinen, että hänen ammattitaitonsa ei riitä siihen. Voitte tutkia terapeutin työhistoriaa joka useasti kertoo hänen koulutuksistaan sekä työkokemuksistaan ja siten hänen tietotaidostaan. 

Terapian tehokkuus on tietenkin hieman hankala asia, asiakkaan useasti haluaisivat nopeita muutoksia ja valitettavasti jos tilanne on tosi solmussa on vaikeaa saada muutosta joka tuntuisi edistymiseltä. Jonkin ajan kuluttua kuitenkin yleensä alkaa tulemaan pieniä muutoksia jotka johtavat isompaan muutokseen. Tehokkuudessa on hyvä miettiä metaforaa miten elefantti syödään ? Pala kerrallaan.


 Vinkkejä oikean terapeutin löytämiseen ja ajan varaamiseen

  • pohtikaa mikä se ongelma on
  •  jos se on seksualisuuden alueella, etsikää seksuaaliterapeutti joka on myös paripsykoterapeutti
  • tulette näin varmimmin autetuksi kokonaisuudessaan
  •  mitkä ajat sopivat teille
  •  miten nopeasti pääsee avun piiriin
  •  missä vastaanottaa vai onko etä ajat teille toimivampia
  •  varatkaa aika


Pariterapian pitkäaikaiset vaikutukset


Vahvempi parisuhde

Parisuhde muuttuu vahvemmaksi koska vuorovaikutus muuttuu pariterapian myötä paremmaksi. Sekä parisuhteen ongelmat on tullut käsiteltyä terapiassa ja asioihin on löydetty uusi toimivampi toimintatapa. 

Parempi yksilöllinen hyvinvointi

Kun parisuhde voi hyvin vaikuttaa se tietenkin suoraan yksilöihin ja sen myötä yksilöllinen hyvinvointia on parempaa. Pariterapiassa käsitellään myös yksilön omia haasteita elämässä ja löydetään niihin uusia ratkaisuja. 

Positiivinen vaikutus perhe-elämään ja lapsiin

Parisuhde on perheen ydin ja sen ollessa ongelmissa vaikuttaa se tietenkin suoraan perheeseen ja kaikkiin sen jäseniin. Parisuhteen ongelmat vaikuttavat myös laajemmin kuin vain siihen ydin perheeseen sillä useasti kummankin kumppanin lapsuuden perhe on tilanteessa jollakin tavalla mukana. 

Nopeasti pariterapiaan - näin varaat ajan pariterapiaan


Löydät ajan varaukseni johtavan linkin mm. etusivulta 

Tai yhteystietoja sivulta 

Linkkiä painettuasi päädyt tämän näköiselle sivulle. Tästä valitset minkä palvelun aikoja etsit. Pariterapia valinta on ensimmäisenä. Valinta on tärkeää sen, jotta näet oikeat ajat jotka on pariterapiaan varattavissa koska siihen tarvitaan pidempi aika. Pariterapia kun on 90 min kestävä. 

Palvelun valinnan jälkeen näet vihreillä pilkuilla varustetut päivät joissa on vapaita aikoja. Valitse teille sopiva päivä. 

Näet päivän vapaana oleva aloitusajankohdat. 

Jos et heti saa esille teille sopivaa aikaa paina näytä lisää aikoja ja saat lisää pariterapia-aikoja. 

Kun olet löytänyt teille sopivan ajan. Klikkaat tuota kellonaikaa jolloin tulet tämän näköiseen näyttöön. Tähän on tärkeää laittaa kaikki sen vaatimat yhteystiedot. Paina jatka varaukseen, jolloin pääset tuohon toiseen näkymään jossa voit kirjoittaa viestin minulle. Viestissä tulee mainita jos haluatte etä ajan. Voit halutessasi kertoa jotakin miksi tulette, mutta tämä ei ole mitenkään välttämätöntä. 

Tulet tämän näköiseen näyttöön varauksen loppuun saattamisen jälkeen. Saat sähköpostiisi vahvistusviestin. 

Tämän jälkeen laitakkaa aika itsellenne ylös. Ja me näemme varatulla ajallanne. Tervetuloa. 

Tästä allaolevasta painnikkeesta pääset ajanvaraukseen suoraan.