Mistä saada apua parisuhteelle ?

18.08.2024

 Parisuhteessa voi olla monenlaisia ongelmia. Paljon on myös erilaisia auttavia tahoja olemassa. Osa on tietenkin todella hyviä ja osa hieman kyseenalaisia, auttavatko ne oikeasti parisuhdetta. 

Parisuhteen ongelmat voivat olla hyvin monimutkaisia ja hankalia ratkaista. Monesti pariskunnat saavat asioita ratkaistua itsekseen. 

Joskus taas parisuhde menee sellaiseen umpisolmuun, että se tuottaa lisäongelmia kumppanien ja perheen elämään. 

Parempi vaan erota vai ? Kumpi on parempi yrittää vielä vielä vai heittää pyyhe kehään ? Mistä saada apua parisuhteeseen?

Miksi parisuhdeongelmien käsitteleminen on tärkeää?

Parisuhde on perheen ydin. Kun ydin on ongelmissa on koko perhe ongelmissa. Tästä useasti seuraa isommat ongelmat ja kierre. Kun perheessä voidaan huonosti voi pahoinvointi näyttäytyä lapsien koulussa, kaverisuhteissa yms.

Parisuhteen ongelmat voivat näyttäytyä myös pahoinvointina työssä ja erilaisena jaksamattomuutena työelämässä. 

Hyvinvoiva parisuhde on voimavara ja se auttaa selviytymään hankalistakin elämänvaihteista, kumppanin tuki ja rakkaus auttaa jaksamaan kohtaamaan erilaisia elämän haasteita. Miksi siis jättäisit parisuhteen ongelmat käsittelemättä?

Joko luit tämän: Voiko parisuhde aiheuttaa uupumista?


Erilaisia avunlähteitä

Parisuhteen ongelmien ratkaisemiseksi on monenlaisia apuja olemassa. Paljolti riippuu siitä minkälaisia on ne parisuhteen ongelmat.

Erilaisia apuja ovat mm

- nettissä olevat erilaiset ilmaiset parisuhdekurssit mm. Väestöliiton

- netissä oleva maksulliset parisuhdekurssit, näitä on monenlaisien toimijoiden tekemiä.

Nettikurssi ovat hyviä silloin kun teillä on hyvin toimiva vuorovaikutus ja teillä ei ole isoja ongelmia parisuhteessa. 

Nämä kurssit antavat vinkkejä ja uusia tapoja ratkaista parisuhteen ongelmia, vaativat molemmilta osapuolilta paljon halua muuttaa omaa toimintaansa ja valmiutta myös siihen.

Seksuaaliterapia

Auttaa kun parisuhteessa on ongelmia seksualisuuden osa-alueella. Osa seksuaaliterapeuteista on hyvin fokusoitunut vaan seksualisuuden osa-alueeseen ja muu psyykkinen hyvinvointi voi jäädä huomiotta.

Joskus kuulen, että seksuaaliterapiassa on annettu harjoituksia joihin henkilö ei ole ollut vielä psyykkisesti valmis ja se on aiheuttanut enemmän haittaa kuin hyötyä. Tärkeää on huomioida ja tiedostaa mihin itse on valmis ja ei puskea itseään liikaa epämukavuusalueelle.

Parisuhdeneuvontaa

Parisuhdeneuvonta on useasti jonkin formaatin mukaista ja ei välttämättä kovinkaan joustavaa vaan noudattaa tätä formaattia jäykästi, sopii osalle pareja ja voi tarjota uusia näkökulmia parisuhteen ristiriitojen ratkaisemiseen.

Parisuhdeneuvontaa on todella monenlaista ja tämä useasti toimii, kun parisuhde ei ole vielä päässyt ns pahaan solmuun ja ongelmat ovat alkuvaiheessa. 

Pariterapia

Pariterapiaa voi tarjota melkeinpä kuka tahansa ja sen vuoksi se ei välttämättä ole millään tavoin auttavaa. Osa terapeuteista on käynyt lyhyen kurssin ja sen pohjalta tarjoavat terapiaa.

 Tämä voi olla parisuhteelle haitallisempaa kuin että ette olisi käynyt lainkaan terapiassa. Osa terapeuteista voi olla hyvinkin taitavia ja pystyvät auttamaan pariskuntia heidän ongelmissaan.Ongelmaksi voi muodostua se, miten löytää se taitavat pariterapeutti.

Useasti pariterapiaksi nimitetään myös paripsykoterapiaa, näitä termejä käytetään hieman ristiin jonka johdosta voi olla vielä hankalampaa erottaa asioita toisistaan. 

Joko luit tämän; 5 uskomusta pariterapiasta

Paripsykoterapia

Paripsykoterapiaa voi tarjota ainoastaa psykoterapiakoulutuksen käynyt henkilö. Psykoterapeutti nimike on nimikesuojattu ja sen johdosta sitä ei voi käyttää kuka tahansa, ja psykoterapeutin pätevyyden voit aina tarkistaa Julkiterhikki-rekisteristä, jos häntä ei löydy tästä rekisteristä ei hän ole psykoterapeutti.

Paripsykoterapiaa on tietenkin vielä montaa erilaista muotoa yleisimmät ovat tunnekeskenein sekä integratiivinen.

 Integratiivinen tarkoittaa, että terapeutti käyttää joustavasti kaikki oppimiaan menetelmiään sekä tietotaitoaan auttaakseen pariskuntaa heidän ongelmissaan.

Paripsykoterapiassa saadaan aikaa pysyviä muutoksia kun pariskunta sitoutuu työskentelyyn. Joskus muutos voidaan saada lyhyellä työskentelyllä ns lyhytterapeuttisella työskentelyllä ja toisinaan tarvitaan pitkiä prosesseja.

 Tämä riippuu paljolti ongelman tasosta. Paripsykoterapia on se avun muoto joka auttaa niin pienissä ongelmissa kuin isoissakin ongelmissa. Useasti paripsykoterapiasta puhutaan pariterapiana, koska se on vakiintunut nimitys puhekielessä. Kun itse mainitsen pariterapian, tarkoitan paripsykoterapiaa. 



Parisuhteen yleiset haasteet


Tavallisimmat ongelmat, joita pariskunnat kohtaavat

  •  uskottomuus, joku kumppaneista rikkoo sopimuksen ja tekee jotakin mikä on parisuhteen sopimuksen vastaista.
  •  tunne yhteyden väheneminen, ns kasvetaan erilleen.Pitkässä parisuhteessa tämä on aika yleistä, mutta paripsykoterapian avulla parisuhteen voi palauttaa takaisin rakastavaksi ja välittäväksi suhteeksi.
  •  tyhjän pesän syndrooma, kun lapset muuttavat pois kotoa, muuttuu parisuhde samalla erilaiseksi. Joskus on niin että fokus on ollut paljolti lapsissa ja kun he muuttavat pois kotoa huomataan parisuhteen olevan kriisissä.
  •  lapsen syntymä, aiheuttaa kriisin parisuhteessa
  •  kumppanin sairastuminen
  •  kumppanin tai itsen vakava sairastuminen
  •  jomman kumman työttömyys
  •  jomman kumman vanhempien kuolema, hoidon tarve
  •  lapsuuden perheessä tapahtuva kuolema,
  •  läheisen sairastuminen, kuolema, muu lähisuvussa tapahtuva kriisi
  •  luottamusongelmat
  •  seksiin liittyvät ongelmat
  •  halujen eri aikaisuus
  •  erilaiset seksuaaliset tarpeet


 Merkkejä siitä, että apua saatetaan tarvita

- riitelette useasti. Riiteleminen joskus parisuhteessa on normaalia. Mutta jos riitelyä jatkuvasti ja se tuntuu kuluttavalta niin olisi syytä hakea ulkopuolista apua.

- ongelmia seksualisuuden ja läheisyyden osa-alueilla. Ongelmat voivat olla pieniäkin, jolloin voisi olla jo hyvä hakea apua. Jos ongelman odotetaan menevän pois tai häipyvän itsekseen, sitä harvoin tekee vaan yleensä käy toisinpäin.

- luottamusongelmat, jos koet että et voi luottaa kumppanisi sanaan niin olisi hyvä hakea apua. Luottamusongelmat ovat suhteellisen yleisiä parisuhteissa, mutta myös varsin tuhoisia. Tuhoisia sillä tavalla, että kun et enään voi luottaa kumppaniin kyseenalaistat asioita ja epäilet kaikkea, se johtaa huonoon vuorovaikutukseen.

Pariterapia

Pariterapia on psykoterapian muoto, joka keskittyy kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen vahvistamalla parisuhteen vuorovaikutusta, tunnesuhdetta ja yksilöiden yhteistä ymmärrystä.

 Useasti pariterapiassa keskitytään parisuhteen vuorovaikutukseen, kun vuorovaikutus saadaan paremmaksi kummatkin voivat ymmärtää toisiaan paremmin tämä johtaa yleensä parempaan tunnesuhteeseen ja yhteyden tunteeseen toiseen.

Pariterapian hyödyt ja miten se voi auttaa pariskuntia

Pariterapiassa on mahdollisuus auttaa kumpaan puolisoa yhdessä ja erikseen. Pariterapiassa päästään tutkimaan vuorovaikutusta ja ymmärretään miksi ei ymmärretä. Jonka johdosta voidaan oppia ymmärtämään toisia paremmin ja samalla tietenkin opitaa parempi vuorovaikutus.

Pariterapiassa päästää tutkimaan asioita syvemmin ja pystytään myös vakiinnuttamaan uusia toimintatapoja parisuhteeseen. Uusien toimintatapojen muuttuminen pysyväksi vaatii ymmärrystä miksi on toiminut määrätyllä tavalla aikaisemmin, mistä tuo toimintatapa on tullut ja kun se todetaan toimimattomaksi tässä hetkessä voi siitä luopua ja sen tilalle saada uuden paremmin toimivan toimintatavan. Tämä tietenkin vaatii aikaa.

Miten pariterapia eroaa muista avunmuodoista?

Pariterapia eroaa muista avunmuodoista siten, että pariterapiassa pureudutaan syihin miksi on muodostunut joku määrätty toimintamalli. Kun toimintamallin muodostuminen ymmärretään voi miettiä toimiiko ko menetelmä vielä tässä hetkessä. Mikäli ko toimintamalli todetaan toimimattomaksi parisuhteessa sekä muuten elämässä nykyään, mietitään toimivampi toimintatapa ja sitä harjoitellaan arjessa, sen muuttumisen prosessia seurataa ja kun tulee esteitä niitä tutkitaan.

Pariterapiassa tutkitaan kummankin ongelmallisia toimintatapojaa mutta myös voimavaroja. Haitalliset toimintamallit pystytään muuttamaan sopiviksi, ymmärtäen syyt, jolloin yleensä uusista toimintamalleista tulee pysyviä.

Ajan varaaminen pariterapiaan: 

  • Miten löytää sopiva terapeutti ja varata aika.
  • Mietikää haluatteko etäterapiaa vai läsnä paikan päällä. 
  • Mitkä ovat ne teidän tarpeenne, mihin tarvitsette apua ? 
  • Haluatteko ilta-aikoja vai päivä aikoja ? 
  • Suosittelen katsomaan hieman mitkä ovat terapeutin erityisosaamisalueet. Onko paripsykoterapeutti ? Paripsykoterapeutti on varmempi valinta sen vuoksi, että koulutus ja toiminta on kontrolloitua. 
  • Ajan varaaminen vaihtelee varmasti paljon per terapeutti. Itselläni on netissä ajanvarauskalenteri, josta voit varata itsellesi ajan silloin kun sinulle sopii.


Itseapu ja kirjallisuus

Kirjallisuutta on kyllä todella paljon ja melkeinpä jokaiseen parisuhteen ongelmaan löytyy oma kirjansa. Sekä jos toisella kumppaneista on joku ongelma, esim mustasukkaisuus niin näihin löytyy yleisesti kirjallisuutta.

Miten käyttää itseapuopasta tehokkaasti parisuhteen parantamiseen

Kun luette itseapuopasta on tärkeää huomioida, että miten joku tunne tai asia vaikuttaa juuri sinussa. 

Helposti parisuhteessa havaitaan toisen ongelmat, mutta omien ongelmien näkeminen onkin sitten jo hankalampaa. 

Ja tämän vuoksi itseapuoppaat voivat aiheuttaa enemmän hankaluutta kuin oikeasti auttaa. Jos molemmat pystyy havainnoimaan omaa toimintaansa ja myös näkemään siinä ne haittaavat asiat, muuttaamaan niitä on itseapuaoppaat hyvinkin käyttäkelpoisia.

Online-resurssit ja artikkelit

Online-konsultaatio on vaihtoehto jos teillä on yksittäinen ongelma ja haluatte esim vaikka rauhoittaa satunnaiset riitelyt. Tällöin online konsultaatiosta voi olla apua, silloin voi saada psykoedukaatiota asiaan ja tämä voi riittää tilanteen muuttumikseksi.

Artikkelit ovat tietenkin upea tiedon lähde ja joskus pelkkä tieto voi olla se joka auttaa ymmärtämään mitä parisuhteessa tapahtuu. Tieto on tärkeää asian ymmärtämisen vuoksi ja se voi auttaa muuttamaan omaa toimintaansa.

Verkossa tarjottavat pariterapia on yhtä tehokasta kuin paikan päällä tapahtuva terapia. Etänä tapahtuva terapia on yksi hyvä vaihtoehto varsinkin jos molemmat pystyvät olemaan saman koneen äärellä paikalla. Mikäli molemmat ovat eri tietokoneilla tuo se hieman enemmän haastetta terapiaan, mutta tälläkin tavalla se on mahdollista.

Virtuaalisen terapian hyödyt ja haitat

On erilaisia virtuaalisia terapioita. Osa on sellaisia valmiita paketteja joissa katsotte erilaisia videoita ja siinä ei ole työntekijää teidän käytettävissä. 

Nämä ovat hyviä silloin kun haluatte uusia näkökulmia, mutta harvoin näiden avulla pystyy ratkaisemaan mitään parisuhteen ongelmia. Voivat tarjota hetkellisen avun. Näitä voi käyttää silloin jos joudutte odottamaan palveluun pääsyä.

Haittana näissä on se, että nämä eivät voi auttaa juuri määrätyssä ongelmassa vaan ovat hyvin yleisiä ja on tehty isolle massalle vaikka parisuhteessa voi tulla vastaa hyvinkin samankaltaisia ongelmia toisien parien kanssa niin ongelmaksi muodostuu juurikin se uniikki te, eli jokainen pariskunta on kuitenkin se oma erityinen pariskunta. 

Koska verkkokurssit on aina isolle ryhmälle luotuja ei niissä voida keskittyä juuri teidän erityiseen ongelmaan. Näillä voi päästä suurimman hankaluuden yli, mutta yleisesti tällaiset eivät ratkaise juuri teidän parisuhteen ongelmia.

Miten valita luotettava online-terapeutti?

Valitse psykoterapeutti joka tekee etänä terapiaa. Näin sinulla on mahdollisuus varmistua, että saatte varmasti riittävän ammattitaitoista palvelua. Terapeutitkin on ihmisiä ja aina ei henkilökemiat osu yhteen. Mutta psykoterapian kanssa sinua auttaa ammattilainen, joka osaa nopeasti sanoa jos tarvitset jonkun enemmän asiaan perehtyneen henkilön.

Parisuhdeleirit ja -kurssit


 Erilaiset kurssit ja leirit pariskunnille

Tarjontaa on monen kirjavaa. Kurssien ja leirien vaikuttavuus on paljolti kiinni teidän tilanteestanne sekä myös näiden vetäjistä ja heidän taidoistaan .Näistä olen kuullut todella monenlaista, osa pariskunnista on kokenut jonkun parisuhdeleirin olleen siinä elämäntilanteessa merkittävän, pysyvää muutos se ei kuitenkaan tuonut.

Useasti nämä leirit ja kurssit ovat lyhyitä ja niiden pidempi aikainen vaikutus voi olla merkittävä tai vähäinen. Monasti leirillä olleet ovat kokeneet yhteisöllisyyden sekä irtioton arjesta merkittävinä asioina. Näissä kannattaa aina miettiä mitä haluatte, jos haluaa irtiottoa arjesta ja jonkun teeman käsittelyä parisuhdeleirit voivat olla oivallinen asia.

Solmuja parisuhteessa parisuhde leirit ja kurssit ovat määrätyn formaatin mukaisia ja niistä on hyviä kokemuksia ihmisillä. Itse olen ollut myös vetämässä tällaisia leirejä ja havainnut niiden vaikuttavuuden siinä hetkessä. Valitettavasti pidempi aikainen hyöty näillä pariskunnilla jäi varsin vähäiseksi. 

Läheisten tuki


Perheen ja ystävien merkitys parisuhteen tukemisessa

Oman perheen tuki on useasti merkittävässä roolissa varsinkin jos parisuhde on kriisissä. Ystävien tuki on myös hyvinkin tärkeää ja parhaimmillaan he voivat auttaa kriisistä ylitse.

Miten pyytää ja vastaanottaa tukea läheisiltä

Tukea voi pyytää monella tavalla, mikä on itselle luontevin tapa ? Itse suosittelen kertomaan kokonaisuuden, ilman ylimääräisiä värityksiä. 

Voit sanottaa sen, että olet pulassa omien ajatuksiesi kanssa tai et tiedä mitä tehdä? Mikä tuntuu sinusta sopivalta. Tuen vastaanottaminen voi olla hankalaa jos et ole sitä tottunut saamaan tai pyytämään. Ja hyvä on myös miettiä mikä on sinulle tukea.

Mahdolliset haasteet läheisten tuessa ja niiden käsitteleminen

Joskus läheiset tuputtavat omaa ratkaisuaan ainoana oikeana ratkaisuna. Ero voi olla heidän mielestään ainoa oikea ratkaisu, se voi olla myös ratkaisu johon ehkä päädyt, mutta tärkeää on tehdä itse se ratkaisu eikä tehdä sitä siksi, että läheiset ovat sinulle näin kertoneet. 

Mieti mikä sinulle on tukea, onko se sitä että voit keskustella toisen kanssa asiasta ilman toisen tuomiota vai mikä ? Jos haluat vain keskustella ja pallotella asioita läheisesi kanssa on siitä ehkä hyvä sanoa, ainakin silloin jos toinen tarjoaa sinulle ratkaisuja.

Milloin hakeutua ammattilaisen apuun?

 Merkkejä siitä, että ammattiapu on tarpeen

  •  riitely on jatkuvaa tai siltä se tuntuu
  •  pohditte eroa
  •  haluatte jatkaa, mutta tuntuu vaikealta jatkaa
  •  ongelmia seksualisuuden alueella
  •  koette tunneyhteydessä ongelmia tai etäisyyttä
  •  ette oikein ymmärrä toisianne
  •  ette keskenänne enään löydä ratkaisua asioihin
  •  olette kokeilleet kaikki mitä olette keksineet ja mikään ei muutu


Ero pariterapian ja yksilöterapian välillä

Pariterapiassa käydään kahdestaan ja pohditaan parisuhdetta yhdessä. Pariterapiassa on mahdollisuus myös siihen että joitakin käyntejä on yksilöinä, itse suosittelen esim seksuaalianamneesin käsittelyyn yksilökäyntejä. 

Kuitenkin pääasia on aina yhdessä asioiden käsittely. Kun asioita käsitellään yhdessä on oikeasti mahdollisuus siihen, että molemmilla puolisoilla ymmärrys parisuhteesta sekä toisesta yksilönä lisääntyy. 

Yhteisen ymmärryksen lisääntymisen myötä ymmärrys parisuhteesta muuttuu ja ongelmiin löytyy erilaisia ratkaisuja ja ratkaisut ovat useasti pysyviä.

Yksilöterapiassa keskitytään terapiassa käyvän yksilön ajatuksiin ja hänen mielensä sisältöön. Parisuhdetta voi tutkia yksinäänkin, tällöin on tietenkin vain tuon yhden henkilön näkökulma ja yhden henkilön ajatukset, historia läsnä terapiassa ja näin se ei ole kokonainen kuva parisuhteesta. 

Mutta yksilönä voi pohtia omaa osuuttaan parisuhteessa ja pohtia omaa suhtautumistaan asioihin sekä voiko niitä muuttaa jotenkin.

Miten valmistautua ensimmäiseen terapiaistuntoon

Pohdi mihin haluatte muutosta. 

Minkälaiseen prosessiin olette valmiita?

 Ajallisesti, käyntimäärät jne. nämä ei tarvitse olla ehdottomia mutta näitä on hyvä miettiä. Yleisesti pysyvä muutos vaatii useasti vähintään se 20 kertaa. 

Satunnaisesti voi joku asian muuttaminen vaatia vaan sen yksittäisen käyntikerran.

Tärkeimmät avunlähteet parisuhteen parantamiseen

Parisuhteen muutokseen voit löytää apua mm. kirjoista, artikkeleista, vertaistukiryhmistä, läheisiltä, parisuhdeneuvonnasta, parisuhdeleireiltä sekä pariterapiasta. 

 Kaikki apu on aina apua kohti muutosta joka voi olla se oikea ja vaikuttava. Muutos tapahtuu useasti hitaasti ja sille on annettava aikaa, mutta sen eteen on myös tehtävä töitä.

Apua kannattaa hakea mieluummin aikaisessa vaiheessa eikä odottaa siihen asti kun alat pohtia eroa. Kaikenlaisissa asioissa voitte saada apua. 

Apua pitää vaan hakea ja olla myös valmis pohtimaan asioita itsessään. Muista että yksinään ei kannata ongelmia jäädä pohtimaan, hae apua, oli se avunmuoto mikä tahansa mikä teille juuri nyt on mahdollista se voi auttaa teitä eteenpäin.

Paripsykoterapiaa voi tulla pienenkin ongelman kanssa tai vaan parisuhteen vuosihuoltoon se ei vaadi isoja ongelmia tai eron uhkaa. Pysyviä muutoksia voi saavuttaa ja parisuhteenne voi kukoistaa uudelleen.

Nyt on teidän vuoro

Parisuhde toimii loistavana voimavarana, kun siinä on hyvä ja toimiva vuorovaikutus. Kun asioista pystytään puhumaan avoimesti ja molempien tunteita sekä tarpeita kunnioittavasti, voi parisuhde selviytyä kaikesta elämän tuottamista haasteista.

Kun olette tunnistaneet ongelman joka on teidän parisuhteessa, keskustelkaa asiasta keskenänne ja yrittäkää löytää asiaan molempia tyydyttävä ratkaisu. Jos ongelma on jatkunut pitkään voi olla vaikea tunnistaa ongelmaa ja löytää siihen ratkaisua. Tällöin on hyvä miettiä ulkopuolista apua.

Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä tai varaa aika suoraan pariterapiaan alla olevan painikkeen kautta.