Mistä tietää, että kannattaa erota ?
Parisuhteessa on tilanteita joissa, miettii olisikohan sittenkin parempi erota? Mistä sen tietää, että kannattaa erota vai kannattaako vielä yrittää tehdä asialle jotakin?
Käyn tässä blogissani lävitse mm.
- parisuhteen vaiheita
- parisuhteen yleisimmät kriisit
- mitä on kriisi parisuhteessa
- miten selvitä kriisistä
- mistä tietää olevansa huonossa parisuhteessa
- mikä on toksinen parisuhde
- milloin vielä kannattaa hakea apua
- milloin kannattaa erota
Parisuhteen määritelmä
Parisuhde tarkoittaa kiintymykseen ja seksuaalisuuteen perustuvaa kahdenvälistä suhdetta.(wikipedia).
Mikä on tärkeää parisuhteessa?
Parisuhteessa tärkeitä asioita ovat muun muassa
- läsnäolo,
- avoimuus,
- uskollisuus,
- luottamus,
- rehellisyys,
- kumppanuus,
- läheisyys,
- seksi,
- toisen kunnioittaminen
- ja halu kohdella toista hyvin.
Tätä listaa kannattaa miettiä yhdessä kumppanin kanssa
Parisuhteen vaiheet
1. Rakkauden alku / parisuhteen alku
Tässä vaiheessa on ihastuminen ja rakastuminen voimakkaimillaan. Tällöin ei huomata niitä ehkä ei niin kivoja piirteitä toisessa tai ne siivutetaan, koska ollaan niin rakastuneita. Ihastuminen on tunne joka muuttuu rakastumiseksi. Rakastuminen on kemikaalinen reaktio meissä, joka muuttaa ajattelua ja näemme toisessa enemmän niitä ihastuttavia hyviä piirteitä kuin niitä huonoja piirteitä. Tässä vaiheessa on useastu mustasukkaisuutta, epäilyä sekä tarrautumissta toiseen. Mustasukkaisuus on tunne joka kertoo suhteen olevan jollakin tavalla uhattuna omassa mielessä, toisinaan uhkia nähdään asioissa, jotka eivät millään tavalla uhkaa parisuhdetta. Tällaisena mustasukkaisuus voi olla hyvinkin kahlitsevaa. Rippuu täysin siitä miten tunnetta näytetään ja miten sen annetaan vaikuttaa parisuhteeseen.
2. Eriytyminen
Kun suhde etenee alkaa eriytymisen vaihe. Vaihe jossa etsitään sopivaa läheisyyttä ja erillisyyttä. Tämä vaihe voi olla parisuhteessa joillekin hyvinkin haastava varsinkin jos on hankalia kiintymyssuhteita sekä esim läheisriippuvuutta. Se, että toinen haluaakin omaa aikaa, olla omien kavereidensa kanssa ja touhuta erikseen asioita eikä vaan kumppanin kanssa voi tuottaa hankaluutta toisen mieleen. Tämä vaihe voi trikkeröidä hylkäämiskokemuksia. Tämä vaihe aiheuttaa monelle parille eron, koska voi olla sietämätöntä eriytyä kumppanistaan.
3. Rakkaus, parisuhteen jatkuminen
Tämä vaihe on tasaantunut luottamuksen ja rakkauden vaihe. Puolisot ovat löytäneet riittävän läheisyyden ja riittävän erillisyyden tässä parisuhteessa. He voivat luottaa toisiinsa ja pystyvät rakastamaan toisiaan ja jakamaan elämäänsä sopivalla tavalla.
Parisuhteen yleisimmät kriisit ovat
- uskottomuus
- mustasukkaisuus
- toisen osapuolen sairastuminen,
- lapsettomuus,
- lapsen syntymä
- mielenterveyden häiriöt
- rakkauden tunteen loppuminen
- tyhjä pesä
- jatkuvat ratkaisemattomat riidat
- katkennut yhteyden tunne
- läheisen sairastuminen
- läheisen äkillinen kuolema
- lapsen vakava sairastuminen
- onnettomuudet
- työttömyys
- taloudellisen tilanteen muuttuminen
Mitä on kriisi parisuhteessa ?
Yksilön kriisi määritellään; Kriisit voidaan jakaa kehitys- eli elämänkriiseihin ja traumaattisiin kriiseihin.
Kehityskriisit syntyvät sinänsä normaaleista elämäntilanteen muutoksista, kuten lapsen syntymä, avioero tai eläkkeelle jääminen.
Traumaattinen kriisi syntyy äkillisestä ja ennalta-arvaamattomasta tapahtumasta, johon yksilö ei ole voinut varautua.
Jos mietitään mitkä asiat tuottavat parisuhteessa kriisejä niin useasti ne ovat parisuhteen kannalta tapahtumia joihin ei ole osattu varautua. Vaikka voisi olla kokemus siitä, että olemme varautuneet esim siihen, että lapset muuttavat pois kotoa voi se kokemuksellisesti olla aivan jotakin muuta kuin mihin sitä varautunut.
Nämä on parisuhteen kehityskriisejä. Parisuhde muuttuu ja kehittyy elämän myötä, ja se tuottaa parisuhteessa oleville erilaisia parisuhteen kehityskriisejä.
Parisuhteen kriisissä on tavallista kumppaneiden kokema voimakas stressi ja mahdollisesti eron uhka. Usein erilaiset hankaluudet parisuhteessa aiheuttavat kokemuksen yksin jäämisestä suhteessa.
Kun yhteys kumppaniin tuntuu heikolta tai katkenneen, jäävät tunnetarpeet helposti täyttymättä.
Jos kokemaansa tyytymättömyyttä ja pettymystä ei ole mahdollista ilmaista ratkaisevasti, päädytään usein kritisoimaan ja mitätöimään toista, tai toisaalta puolustelemaan ja vetäytymään suhteessa
Miten selvitä parisuhdekriiseistä ?
Joihinkin kriiseihin voi valmistautua esim tyhjän pesään voi valmistautua, koska on todennäköisimmin tiedossa milloin lapset muuttavat pois kotoaan. Mutta joskus tietenkin tämäkin voi tapahtua äkillisesti ja silloin valmistautuminen ei auta asiaan.
Kriisissä on tärkeää puhua sen tuottamista tunteista keskenään. Mitä tuntemuksia vaikka lapsien lähteminen kotoa tuottaa, niin hyviä kuin huonojakin.
Miten voitte jatkaa elämäänne yhdessä vaikka lapset ovatkin poissa jne. Kaikki tähän asiaan liittyvät tuntemukset ja muutokset on hyvä puhua keskenään. Joskus muutokset aiheuttavat esim alakuloa ja silloin on hyvä hakeutua ulkopuolisen avun piiriin.
Mikäli kriisi tuottaa voimakkaita tunteita jommalle kummalle osapuolelle tai molemmille on hyvä miettiä, kannattaisiko tässä kohdin hakeutua ulkopuolisen avun piiriin ?
Useasti ulkopuolisen läsnäollessa pystytään puhumaan asioista riittävällä tasolla ja ulkopuolinen pystyy säätelemään myös tunnetta riittävälle tasolla jolloin keskustelusta ei tule konfliktitilanne.
Pariterapia auttaa selviytymään kriisistä. Monasti parisuhteen kriisin oikean käsittelyn jälkeen parisuhde muuttuu paremmaksi.
Jos parisuhdekriisi ns lakastaa maton alle ja sitä ei käsitellä riitävällä tasolla niin nämä asiat pompsahtavat esiin myöhemmin uudestaan esim konfliktitilanteissa.
Mistä tietää olevansa huonossa parisuhteessa ?
Huonon parisuhteen tunnusmerkistöjä on mm. henkinen ja/tai fyysinen väkivalta, manipulointi, vallan käyttö esim rahan, ajan tai läheisyyden kanssa, addiktiot, pettäminen, valehtelu, luottamuspula, olet itsestäänselvyys jne.
Sinua voi kiinnostaa lukea lisää 13 merkkiä huonosta parisuhteesta
Joissakin julkaisuissa määritellään myös traumasuhde, joka on yksi huonon parisuhteen muoto.
Traumasuhde tarkoittaa tiivistetysti suhdetta, josta ei pysty lähtemään, vaikka suhteessa tapahtuu kaltoinkohtelua, henkistä tai fyysistä väkivaltaa tai toistuvia hylkäyskokemuksia.
Milloin kyseessä saattaisi olla traumasuhde?
Järjellä tietää, että tämä suhde ei ole minulle hyväksi eikä suhde ole yrityksistä huolimatta lähtenyt löytämään toimivampia suuntia tai tasavertaisuutta
Suhteessa toistuu jatkuvasti valehtelua tai pettämista
Toistuvat avuttomuuden ja voimattomuuden tunteet suhteen äärellä
Voimakkaat ylä-ja alamäet, usein toistuvia eroja, yhteenpaluita, hyvittelyvaiheita ja taas uusi pettymys. Syklisyys pahoinvoinnin ja hyvittelyn hyvänolon välillä.
Suhde on hyvin intensiivinen ja siinä on jotain jännitteitä.
Et kehtaa kertoa juuri kenellekään, mitä suhteessa oikeasti tapahtuu, tai jos olet kertonut, läheisesi ovat hyvin huolissaan
Syklisyys lupauksissa. Toinen kertoo muuttuvansa, annat huonon käytöksen anteeksi ja odotat muutosta, mutta petyt aina uudestaan, kuitenkin annat aina uudestaan toiselle mahdollisuuden.
Yliymmärrät ja selität toisen käyttäytymistä, keskityt kumppanin hyviin puoliin ja lupauksiin
Voimakkaat ja pakottavan tuntuiset vieroitusoireet erovaiheissa – kipu "pakottaa" palaamaan suhteeseen
Traumakiintymyssuhteille altistavia tekijöitä ovat turvattomat kiintymyssuhteet lapsuudessa, emotionaalisesti epävakaassa tai addiktio perheessä kasvaminen tai muut käsittelemättömät kiintymystraumat.
Mikä on toksinen parisuhde ?
1. Kumppanin passiivis-aggressiivinen käytös
Passiivis-aggressiivisen käytöksen takia parisuhteen konfliktit jäävät usein tunnistamatta – ja siten myös ratkomatta.
2. Jatkuvaa kritisointia ja halveksuntaa
Toistuvat sarkastiset huomautukset, jatkuva kritiikki ja halveksunta satuttavat kumppania.
3. Suhde vaikuttaa negatiivisesti omaan hyvinvointiin
4. Ette saa tukea toisiltanne. Yhdessä olo ei tunnu hyvältä, eikä kumppanisi esimerkiksi kannusta sinua. Ehkä koet, ettet ole kumppanillesi kovin tärkeä.
5. Suhteessa on toisen kontrollointia. Kumppanin vuoksi ei kuuluisi joutua rajoittamaan ystävyys- tai sukulaissuhteita tai omia harrastuksia. Kontrollointi voi kohdistua myös ulkonäköön tai esimerkiksi viestien lukemiseen.
6. Välillänne on epärehellisyyttä. Esimerkiksi valehtelua tai pettämistä, etkä voi luottaa kumppaniisi.
7. Suhteessa on fyysistä väkivaltaa.
Mitä on kunnioitus parisuhteessa?
Toisen ihmisen kunnioittaminen on ihmissuhteiden perusarvo.
Kunnioitukseen kuuluu
- avoimuus,
- kuunteleminen,
- rehellisyys,
- toisen arvostaminen,
- avoin vuorovaikutus,
- kaunis käytös
- sekä tasa-arvoinen kohtelu.
Kumppaniin ja suhteeseen sitoutuminen on valinta. .
Mitä on epäkunnioittava käytös?
Epäkunnioittava käytös voi ilmetä monin eri tavoin.
Se voi olla suoraa, kuten
- nimittelyä
- huutamista
- henkistä väkivaltaa tai
- fyysistä väkivaltaa.
Se voi olla myös hienovaraista, kuten
- vähättelyä,
- manipulointia
- tai henkistä alistamista.
Voiko parisuhde toimia ilman luottamusta?
Ihmiset voivat aivan varmasti elää koko elämänsä yhdessä ilman suurempaa rakkautta tai pysyä yhdessä ilman kosketusta, mutta eivät ilman luottamusta.
Jos luottamusta ei ole, joudutaan elämään epävarmuudessa.
Jatkuva epävarmuus ja suoranainen ennustamattomuus ovat niin kuormittavia, että niitä voi kestää vain hetken.
Sinua voi kiinnostaa lukea tämä Kuinka rakentaa luottamus uudelleen parisuhteessa?
Milloin kannattaa hakea apua ?
Parisuhteessa kannattaa hakea apua melkeinpä aina kun siltä tuntuu, että haluatte muuttaa jotakin parisuhteessanne.
Akuutti fyysinen väkivalta parisuhteessa on oikeastaan ainoa asia, jolloin suositellaan, että apua haetaan erikseen ensiksi ja kummallakin osapuolella pitää olla fyysinen koskemattomuus taattuna.
Väkivalta oli se sitten fyysistä tai henkistä on aina vaikea asia muuttaa ja myös käsitellä terapiassa. Molempien osapuolien pitää olla riittävän turvassa niin terapiassa kuin muuallakin prosessin aikana, joten akuutin väkivallan ollessa parisuhteessa voi pariterapia olla mahdotonta.
Pariterapiassa pystytään kaikkia asioita käsittelemään, mikäli kumpikin osapuoli on valmis työskentelemään asian tiimoilta.
Pariterapia vaatii sen, että molemmat kertovat oman näkemyksensä asiassa ja ovat valmiita muuttamaan asioita omalta osaltaan. Useasti on kysymys parisuhteen vuorovaikutuksesta jossa on jokin ongelma.
Ongelmia voi olla monenlaisia, mutta muutokseen tarvitaan tietenkin se, että ongelma tunnistetaan ja siihen mietitään uusi toimiva ratkaisu.
Ajankohta jolloin pariterapiaan kannattaa tulla on se, jolloin te havaitsette parisuhteessa ongelman joka ei ratkea teidän toimesta nopeasti.
Kun tulette pariterapiaan ongelman alkuvaiheessa saadaan sellaiset yleensä ratkaistua suhteellisen lyhyellä terapiajaksolla.
Jos ongelma on ehtinyt ns muhia vuosia ja vuorovaikutuskuvionne on kehittynyt todella hankalaksi, ymmärtänette että sen aukaisemiseen ja uuden toimivan vuorovaikutuskuvion oppimiseen menee pidempi aika.
Eli jos tuletta aikaisessa vaiheessa, voidaan löytää ratkaisuja helpommin ja ongelma ratkeaa nopeammin, parisuhde muuttuu jälleen rakastavaksi ja hyväksi.
Miten kertoa kumppanille, että haluaa erota?
Kerro suoraan, että olet miettinyt eroa ja perustele päätöksesi. Perusteluissa kannattaa pysyä isoissa linjoissa eikä viedä asioita pieniin yksityiskohtiin tai luetella toisen kaikkia vikoja listana.
Selkeitä suuria syitä voivat olla esimerkiksi liian erilaiset elämänarvot ja asenteet. Tärkeää on tietenkin, että olette keskustelleet erosta ja sen mahdollisuudesta jo aikaisemmin rauhassa.
Ethän ole ottanut asiaa esille vaan ristiriitatilanteissa. Kumppanillasi ei ole tällöin mahdollisuutta ottaa sinua tosissaan aikaisemmin. Kun ristiriitatilanteessa heitetään ero-kortti pöytään, osa ihmisistä ottaa sen todella vakavasti ja osa ottaa sen niin, että sillä ei ole merkitystä vaan se on vaan tapa lopettaa tilanne.
Tärkeää on siis, että olet kertonut vähintään yhden kerron miettiväsi eroa ja syyt. Kun olette rauhallisesti keskustelleet asiasta ja sopineet vaikka muutostarpeista ja ajan jaksosta jonka jälkeen tarkastelette uudestaan asiaan.
Sovitun ajan jakson päättyessä puhutte rehellisesti miksi haluat erota, kerrot perustelut. Tällöin kumppanillasi on myös mahdollisuus oikeasti ymmärtää, että olet oikeasti eroamassa.
Milloin kannattaa erota ?
Eropohdinnat ovat varmasti ihmisen vaikeimpia päätöksiä. Toinen ihminen on ollut jossakin vaiheessa sinulle se rakkain. Lisäksi päätös ei kosketa vain sinua ja puolisoasi vaan mahdollisia yhteisiä lapsia.
Ei ole kenenkään etu jäädä huonoon parisuhteeseen, mutta ei ole helppoa suhteuttaa asiaa omassa mielessään.
Pitäisi pystyä erottelemaan
- mikä on hyvää
- elämää rikastuttavaa ja
- mikä sellaista, mitä ei elämäänsä haluaisi.
Päätös on vielä kipeämpi, jos toinen puoliso haluaisi jatkaa suhdetta. Päätöksen tekeminen saattaa muhia mielessä tosi pitkään ja varsinaisen eropäätöksen tekeminen voi olla todella hankalaa.
Tämä voi tietenkin johtaa siihen, että jää huonoon parisuhteeseen.
Jos sinusta ei tunnu hyvältä kuulla hänestä ja sama tunne on jatkunut jo pitkän aikaa, on aika miettiä suhteen tulevaisuutta.
Jos kumpikaan ei enää innoissaan järjestä kohtaamisia ja yhteistä aikaa, suhde saattaa olla viilenemään päin. Se, että tulevaisuudesta puhuminen loppuu, voi olla yksi merkki suhteen viilenemisestä, muttä se voi olla myös merkki masennuksesta.
Kun parisuhteessa on fyysistä väkivaltaa eli lyömistä, läpsimistä, tukasta kiinniottamista, luunappeja, potkimista, tai mitä tahansa fyysisten rajojen ylittämistä minkä toinen kokee väkivallaksi.
Muista, että tässä riittää kokemus ei tarvitse täyttää mitään rikoksen merkistöjä tai että sinulla olisi mustelmia, nirhaumia tai muita ulkoisia merkkejä.
Nämä asiat ovat niitä, jolloin on syytä erota nopeasti, turvata itsensä ja mahdollisten lasten turvallisuus. Väkivaltaisesti suhteesta voi olla todella vaikea lähteä, muista apua ja tukea on näihin asioihin saatavilla.
Jos toinen ei ole halukas mihinkään muutokseen vaikka olette puhuneet muutoksesta ja sen tarpeesta. Koet, että et voi hyvin parisuhteessa se ei tarjoa sinulle mitään hyvää vaan tuotta ahdistusta ja pahoinvointia omaan mieleesi.
Olette hakeneet apua, mutta toinen ei ole valmis työskentelemään muutoksen eteen vaan odottaa yksipuolisesti vain sinun muuttuvan. Tämä tarkoittaa sitä, että parisuhteenne ei kokonaisuudessaan voi muuttua paremmaksi.
Aina vaikka vaan toinen pariskunnasta tekisi itsessään muutoksia se toki vaikuttaa parisuhteeseen, joskus huonompaan, mutta useasti parempaan.
Pariterapia on mahdollisuus tutkia parisuhdetta ja löytää siitä se paremmin toimiva parisuhde. Pariterapia toki vaatii molempien osapuolien osallistumisen ja halukkuuden työskentelyyn sekä muutokseen parisuhteessa.
Kun molemmat ovat valmiita tunnistamaan omassa itsessään sen hankaluuden jonka itse tuo parisuhteeseen ja valmis myös katsomaan sitä sekä myöhemmin muuttamaan sitä, on pariterapialla mahdollisuus muuttaa teidän parisuhde upeaksi rakastavaksi parisuhteeksi jälleen.
Ero päätöstäkin on hyvä tulla pohtimaan pariterapiaan. Varsinkin jos perheessä on lapsia voi asioiden käsitteleminen olla helpompaa terapiassa kuin kahdestaan. Teidän kun pitää olla yhteydessä toisiinne lasten vuoksi myös eron jälkeen, on tärkeää, että pystytte kommunikoimaan sekä olemaan yhteydessä toisiinne riittävän neutraalisti.
Toisinaan kuulee, että puolisot ovat jatkaneet huonossa parisuhteessa olo, koska heillä on lapset.
Lapset kärsivät enemmän huonosta kodin ilmapiiristä ja jatkuvasta riitelystä kuin eroperheessä elämisestä. Erossa on tietenkin äärimmäisen tärkeää huolehtia siitä, että lapsille kerrotaan asioista riittävän ajoissa.
Joskus vanhemmat ajattelevat säästävänsä lapsiaan siltä odotukselta ja epätietoisuudelta, joten kerrotaan vasta kun tiedetään kaikki asiat varmasti. Lapsille kannattaa kertoa kun ero on teidän mielessänne varmaa, vaikke ette nyt vielä ihan varmasti tiedä mitkä ne seuraavat askeleet olisikaan.
Lapsille pitää olla myös mahdollisuus siihen, että he pohtivat asiaa teidän kanssa.
Miten selvitä erosta ?
Ero on aina hankala, vaikka se tapahtuisi minkälaisesta parisuhteesta tahansa. Aina parisuhteessa on ollut jotakin hyvää ja ihanaa, joka on pitänyt teidät yhdessä. Siitä luopuminen on hankalaa.
Joskus voi vallata epäonnistumisen kokemus, jonka sietäminen voi olla todella hankalaa. Ajatus, siitä miten voin ikinä onnistua parisuhteessa uudestaan ?
Kun olette puhuneet parisuhteessa asioista, miksi eroatte voit prosessoida eroa eri tavalla kuin jos se tapahtuu äkkiä ja sinun kokemuksen mukaan yllättäen.
Jos olette tehneet yhteistä eroprosesia ja olette käyneet lävitse miksi juuri te kaksi ette ole olleet sopivia keskenänne. Tällainen prosessointi auttaa kumpaakin selviämään erosta paremmin ja jatkamaan omaa elämäänsä paremassa tasapainossa.
Mikäli teillä on yhteisiä lapsia, niin ne tietenkin sitoo teitä vielä pitkäksi aikaan yhteen. Tällöin on erityisen tärkeää saada aikuisten välit riittävän hyviksi, jotta eron vaikutukset lapsiin vähenee.
Mikäli aikuiset ovat riitaisia, vieraannuttavat, tai muuten heidän välinen kommunikointi on vaikeaa eron jälkeen, tämä valitettavasti vaikuttaa lapsiin todella ikävästi. Lapset voivat näissä tilanteissa jäädä kantamaan erilaisia tunteita esim syyllisyyttä, vihaa, kaunaa, häpeää jne.
Eroaminen on joka tapauksessa tunteita tuottavaa ja niille on tärkeää antaa tilaa ja aikaa. Useasti seuraava vuosi on sellainen aika, jolloin aikaisempi suhde voi nousta aika ajoin omaan mieleen ja tuottaa erilaisia tuntemuksia.
Siellä on ne erilaiset merkkipäivät, juhlapyhät yms omaan parisuhteeseen liittyvät muistot nousevat esiin. Tämä ei tietenkään tarkoita, että pitäisi olla vuosi ilman uutta parisuhdetta.
Tärkeää on olla tietoinen, että vanhasta suhteesta voi nousta asioita sinun mieleesi ainakin sen ensimmäisen vuoden ajan, mitä pidempi parisuhde ja mitä hankalampi ero sitä pidemmän ajan näitä tuntemuksia saattaa nousta.
Muista, että näitä asioita voi tulla myös yksinään tutkimaan ja löytämään itselleen se uusi ja vakaampi elämä.
Mikäli mietit eroa kumppanistasi, ota yhteyttä matalalla kynnyksellä tai varaa aika alla olevasta painikkeesta. Voit tulla pohtimaan asiaa yksinään tai kumppanisi kanssa.