Miten pariterapia voi pelastaa parisuhteesi ?
Moni ihminen miettii, että voiko pariterapia oikeasti auttaa vai onko se vaan rahan tuhlausta? Jos mietitään rahaa niin eikö avioero tai ero yleisesti tule kalliiksi niin konkreettisessa rahassa kuin myös sitten henkisessä kärsimyksessä, varsinkin jos ero tehdään nopeasti ehkä toisinaan jopa hieman harkitsemattomasti. Miten pariterapia voi pelastaa parisuhteesi ?
Mikä on pariterapia?
Pariterapia on psykoterapian muoto, jossa fokuksessa on parisuhde, siinä oleva vuorovaikutus, luottamus, läheisyys ja keskinäinen tunneyhteys.
Pariterapian tarkoituksen on löytää parempi, toimivampi parisuhde, toisinaan sen tarkoituksena on tehdä erotyöskentelyä.
Näiden kahden suunta on tietenkin erilainen ja joskus suunta muuttuu kesken terapian, mutta työskentelyn suunnan määrittelee aina kumppanit jotka ovat terapiassa ei terapeutti.
Pariterapiassa on monenlaisia lähestymistapoja
Integratiivinen tapa on sellainen jossa terapeutti on perehtynyt monenlaisiin erilaisiin menetelmiin oman historiansa aikana ja hän soveltaa näitä erilaisia menetelmiä sen mukaan mikä auttaa parhaiten pariterapiassa olevaa paria.
Tämä on tietenkin hyvin riippuvainen terapeutin kaikesta koulutuksesta, mutta todella hyvä muoto koska ei ole vain yksi suuntaus käytössä.
Vakauttava pariterapiassa on traumainformoitu psykofyysinen näkökulma terapiaan. Tämä soveltuu silloin kun jommalla kummalla tai molemmilla kumppaneista on jonkin asteista traumahistoriaa.
Trauma on jollakin tavalla ylitsepääsemätön tapahtuma, jota sillä hetkellä ei ole kyennyt prosessoimaan riittävällä tasolla. Vakauttavassa pariterapiassa fokus on monasti traumojen aiheuttamissa haitoissa sekä tunnesäätelyn parantamisessa.
Psykoanalyyttinen pariterapia on lähtöisin psykoanalyyttisesta terapiasta joka on vanhin terapian muoto, jossa keskitytään erilaisiin vietti ja tunneperäisiin alkumuotoihin. Useasti analyyttisessa terapiassa fokus voi olla varhaisessa vuorovaikutuksessa ja sen vaikutuksissa.
Lisäksi on monenlaisia erilaisia suuntauksia pariterapiassa. Suuntaus riippuu tietenkin pariterapeutin koulutuksesta ja muusta elämän kokemuksesta.
Lisäksi on eri asia jos pariterapiaa antaa yksilöpsykoterapeutti tai pari-ja perhepsykoterapeutti. Koska heidän koulutuksissaan on erilaiset näkökulmat ongelmiin joita parisuhteessa voi olla.
Pariterapian hyödyt
Useasti pariterapiaan tullaan kun parisuhteessa on hankalia riitoja ja ne koetaan hankaliksi parisuhteessa tai perheessä.
Pariterapiassa perehdytään riitelyn malleihin ja miksi kukin kumppaneista toimii niinkuin toimii sekä mitä se nykyinen toiminta aiheuttaa kumppanissa. Tutkitaan myös miten asiaa voidaan muuttaa.
Saatte monessa tapauksessa psykoedukaatiota, eli tietoa mitä näissä tilanteissa tapahtuu. Kun ymmärtää mitä tapahtuu niin on helpompi, ymmärtää omaa toimintaansa ja sitten muuttaa sitä toisenlaiseksi. Kun keskinäinen ymmärrys ja rauha lisääntyy, yleisesti vuorovaikutus muuttuu paremmaksi.
Terapiassa tutkitaan erilaisia vuorovaikutustilanteita. Mitä ulkoisesti tapahtuu ja mitä tapahtuu sisäisesti.
Joskus nimittäin on niin, että se mitä sanotaan on eri asia kuin mitä ajatellaan tai mitä oli tarkoitus tilanteessa sanoa. Näitä kaikkia on tärkeää tutkia ja löytää niissä mahdolliset ongelmat tai hankalat vuorovaikutustilanteet.
Läheisyyden ja intiimiyden vahvistaminen
Useinmiten on kyse siitä, että parisuhteessa ei tule nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Kun nämä jää parisuhteessa toteutumatta luonnollisesti tapahtuu läheisyyden ja seksuaalisuuden vähentymistä.
Näiden asioiden prosessoinnin avulla löydetään uusi yhteyden tunne ja halut läheisyyteen voi syttyä. Joskus on kuitenkin niin, että tämä asia vaatii enemmän tutkimista ja pienin askelin etenemistä.
Aina näissä tilanteissa on tärkeää, että asiaa
tutkitaan kaikkia osapuolia kunnioittaen. Joskus kuulen, että on
puskettu liian nopeasti asiaa eteenpäin ja se on aiheuttanut lisää
vaikeuksia.
Kun asiaa on tutkittu keskustellen ja ollaan siinä vaiheessa, että kumppanit voisivat kokeilla erilaisia harjoituksia.
Aloitetaan pienillä ns helpoilla tehtävillä ja edetään sopivassa tahdissa siihen, että voi löytää uudelleen innostavan ja täyttymyksellisen seksielämän.
Harjoituksia on todella paljon erilaisia ja koska kaikkien parien
tilanne on aina hyvinkin yksilöllinen koen hankalaksi antaa jotakin
harjoitusta tässä jota voisi käyttää. Aina voi keskustella
läheisyydestä ja siitä mikä tuntuu itsestä hyvältä, tärkeää
on että kuuntelette mitä kumppani kertoo sinulle.
Joko luit tämän; Psykoseksuaaliterapia
Luottamuksen uudelleen rakentaminen
• Askeleet luottamuksen palauttamiseen, jos se on rikkoutunut.
1. Ole avoin ja valmis sekä sitoutunut työskentelemään parisuhteen eteen
2. Uudet positiiviset kokemukset yhdessä
3. Puhukaa keskenänne
4. Löytäkää uusia tapoja yhteyden löytämiseen
5. Sano mitä tarkoitat ja tarkoita mitä sanot, puhu selkeästi ja viesti ymmärrettävästi
6. Kun lupaat jotakin pidä lupauksesi.
7. Ole johdonmukainen
Kerron muutaman esimerkki tapauksen lyhyesti.
Parisuhteessa kumppani on pettänyt siten, että monogaamisessa suhteessa hänellä on ollut seksisuhde parisuhteen ulkopuolisen henkilön kanssa. Hän kertoi avoimesti tästä tapahtuneesta ja parisuhde ajautui tietenkin tästä kriisiin.
Kun pariskunta tuli pariterapiaa ja pettämistä ja siihen johtaneita syitä on päästy käsittelemään on luottamus rakentunut vähitellen uudestaan. Parisuhteessa tulee toisinaan niitä hetkiä jolloin kumppani epäilee toista, mutta kun asioista päästään puhumaan avoimesti ja on myös löydetty syy miksi kumppani on näin toiminut, parisuhteen vuorovaikutus on saatu paremmaksi ja näin on hellyys ja välittäminen palannut vähittellen parisuhteeseen takaisin.
Pariskunta on tehnyt paljon työtä luottamuksen uudelleen rakentamiseksi jonka johdosta he ovat sanoneet, että tämä kriisi ja sen perinpohjainen käsittely on jopa lähentänyt heitä enemmän kuin mitä heillä oli aikaisemmin.
Kumppani on ihastunut työkaveriinsa ja haaveilee hänen kanssaan elämästä, ja on jonkin verran nähnyt vaivaa tämän asian edistämiseksi.
Tämä paljastuu kumppanille, joka johtaa parisuhteen kriisiin ja luottamuspulaan. Avoimella keskustelulla ja sitoutumisella on vähitellen saatu taas uudestaan rakennettua luottamusta. Asioita on pitänyt avoimesti keskustella niin pariterapiassa kuin myös keskenään kotona. Pariskunta kertoo, että kun oppivat puhumaan rauhallisesti keskenään niin parisuhteen luottamus syveni jonka johdosta heidän parisuhteensa alkoi kukoistamaan uudestaan.
Vaikka esimerkit ovat yksinkertaistettuja en väitä, että muutos olisi tapahtunut nopeasti ja helposti vaan vaatii paljon työtä ja aikaa, jotta luottamuksen joka on rikottu saa takaisin.
Tärkeää on puhua myös ulkopuolisen kanssa ja saada molempien tunteita käsiteltyä. Luottamuksen pettämiseen liittyy valtava määrä tunteita molemmin puolin ja sen johdosta on tärkeää saada tämän asian käsittelyyn ulkopuolista apua.
Monasti kun näitä yrittää käsitellä keskenään muodostuu tunteista niin paljon reaktioita jotka vaikeuttavat asioiden käsittelyä. Ja ulkopuolinen terapeutti pystyy auttamaan tunnesäätelyssä, psykoedukaatiossa sekä myös löytämään syyn miksi näin on tapahtunut parisuhteessanne.
Joko luit tämän; Kuinka rakentaa luottamus uudelleen parisuhteessa ?
Yhteisten tavoitteiden ja arvojen löytäminen
Parisuhteessa on tärkeää, että kumppaneilla on samankaltaiset tavoitteet elämässään tai että ne ovat hyvin yhteen sovitettavissa.
Kumppanien elämän arvot on myös hyvä olla samankaltaisia, jos parisuhteessa on arvoristiriita se ei lupaa parisuhteelle hyvää pidemällä aikavälillä.
Miten pariterapia auttaa pariskuntia löytämään yhteisiä tavoitteita ja arvoja?
Pariterapiassa keskustellaan menneisyydestä ja sen vaikutuksista nykyiseen elämään, mutta myös tulevaisuudesta siitä minkälaisia ajatuksia kummallakin on elämästään tulevaisuudessa. Keskustelussa on tietenkin myös arvot.
Arvot nousevat yleensä keskusteluun enemmän silloin kun niissä koetaan olevan ristiriitaa ja se on tietenkin asia joka pitää käsitellä riittävästi. Arvoristiriita tuottaa elämään pahoinvointia ja hankaluutta.
Yleisesti ihmisen jaksaminen on koetuksilla jos hän joutuu elämään tilanteessa jossa hän kokee jatkuvaa arvoristiriitaa.
Tavoitteista puhuminen on tärkeää. Tavoitteita voivat olla mm. ammatilliset haaveet, useasti kouluttautuminen tai esim jonkin harvinaisempaan ammattiin suuntautuminen voi vaatia eri paikkakunnalle muuttoa, koulutusta joka sitoo ajallisesti ja rahallisesti.
Mitkä ovat
ajatukset perheestä ? Miten näkee oman elämänsä 5, 10, 20 v
päästä ? Miten parisuhde on siinä ? Kuuluuko elämääsi lapset
ja kumppani ? Vai mitä ajattelet tulevaisuudeltasi ? Ajatteletko
ensiksi urakehitystä ? Vai mikä on sinun ensisijainen asia joka
tulee mieleen lyhyen tähtäimen tavoitteena ? Ja mikä on ajatuksesi
pitkän tähtäimen tavoitteena ? Minkälainen on sinun unelma
elämäsi? Minkälainen on teidän unelmaelämä ? Eroaako ne
toisistaan ? Jos ne eroaa niin millä tavalla ?
Näitä kaikki kysymyksiä on hyvä pohtia parisuhteen eri vaiheissa. Jos ajatuksenne eroaa merkittävästi toisistanne niin on hyvä miettiä miten se vaikuttaa elämäänne?
Suosittelen pohtimaan asioita laajasti ja myös siten, että jos ei olisi mitään rajoitteita niin miten muuttaisin elämääni /elämäämme? Jos realiteetit estävät ajattelemasta oikeasti asioita joita haluaisi tavoitella.
Pariterapian rooli emotionaalisen tuen tarjoajana
Terapeutti ymmärtää parisuhteen erilaisia ongelmia ja dynamiikoita. Ja koska pariterapeutti on koulutettu erilaisiin parisuhteen ongelmiin ja niiden mahdollisiin syntymekanismeihin on pariterapeutti useasti empaattinen henkilö joka pystyy tarjoamaan kriisissäkin olevalle parille emotionaalista tukea.
Useasti pariterapeutit ovat pitkään sosiaali-ja terveydenhuollossa työskennelleitä ammattilaisia ja näin he ovat kohdanneet monenlaisissa tilanteissa olevia pareja sekä perheitä. Tämä tietenkin auttaa pariterapeuttia olemaan empaattinen henkilö pariskunnille heidän erilaisissa hankalissa ja riemullisissa elämäntilanteissa.
Terapiassa tutkitaan kummankin ajatuksia, tunteita ja tarpeita eri tavalla kuin normaalissa arjessa tulee kumppanin kanssa tehtyä.
Koulutettu henkilö tunnistaa helpommin erilaisia asioita vuorovaikutuksessa ja osaa auttaa pariskuntaa niiden ylitse. Terapiassa myös tulee useasti enemmän tilaa keskusteluun jossa molemmilla on mahdollisuus sanottaa omaa sisäistä maailmaansa lisää.
Joskus on arjessa niin, että toinen osapuoli hallitsee vuorovaikutusta ja toinen saattaa vetäytyä, jonka johdosta vuorovaikutus ei ole tasapuolinen.
Kun taas terapiassa
terapeutti pyrkii tarjoamaan molemmille mahdollisuuden puhua asiasta
ja molempien sisäistä maailmaa pyritään tuomaan ulkoiselle
näyttämölle.
Terapiassa on myös hetkiä jolloin terapeutti saattaa keskeyttää puheen ja keskittyä toisen henkilön tunnereagtioon ja sitä voidaan tutkia lisää tilanteessa.
Esimerkkejä pariterapian onnistumisista
- Matti ja Maija pariterapiassa koska Maija oli pettänyt Mattia. Matilla vaikeaa sietää ja kestää asiaa, ja asian käsitteleminen oli ollut heille keskenään todella vaikeaa. Asiaa prosessoitu, saatu riittävä ymmärrys miksi näin oli tapahtunut.
Tässä tapauksessa syy oli, että kumppanit olivat ajautuneet vuosien saatossa erilleen ja vuorovaikutus muuttunut hankalaksi. Maija sai parisuhteen ulkopuoliselta henkilöltä ihailua sekä fyysistä läheisyyttä jota hän kaipasi.
Pettämisen jälkeen luottamuksen rakentaminen
vaati paljon työtä, mutta pariskunta oli siihen valmis ja halukas.
Työskentelyn jälkeen he sanoivat, heidän parisuhteessa olevan
vahvempi kuin koskaan aikaisemmin ja heidän vuorovaikutuksensa on
parantunut ihan eri tasolle, läheisyyttä ja seksiä on
parisuhteessa molempie tyydyttävästi.
- Pasi ja Pia kävivät pariterapiassa, koska heillä oli rajuja riitoja. He kävivät vakauttava pariterapiaprosessia ja keskityimme ainoastaan parisuhteen vuorovaikutukseen ja sen parantamiseen.
He kävivät 10 käyntikertaa ja he kykenivät muuttamaan täydellisesti oman vuorovaikutuksensa parisuhteessa, he ymmärsivät miksi tapahtuu se mikä tapahtui heidän vuorovaikutuksessaan ja he löysivät hyvät keinot rauhoittaa itseään. He oppivat puhumaan eri tavalla asioistaan jolloin väärinymmärrykset vähenevivät.
- Liisa ja Leo tulivat pariterapiaan, koska toisella oli pornoaddikti. Addiktion syy saatiin käsiteltyä kun addiktoitunut henkilö kävi yksinään terapiassa ja lomittain pariskunta kävi pariterapiassa jolloin saatiin käsiteltyä addiktion aiheuttamat ongelmat parisuhteessa.
Pariskunnalla oli isoja ongelmia luottamuksessa ja sen käsitteleminen oli iso teema pariterapiassa. Luottamus saatiin kuitenkin uudelleen rakennettua ja parisuhde alkoi voimaan hyvin. Addiktio saatiin aisoihin ja se ei enään vaikuta parisuhteessa.
- Tiina ja Teppo tulivat pariterapiaan, koska heille oli syntymässä lapsi ja he pohtivat lapsen mukanaan tuomaa muutosta parisuhteessa. Lapsi tuottaa muutoksen parisuhteeseen ja se muutos on joskus hankala vaikka lapsi olisi toivottu ja rakastettu.
Tässä tapauksessa prosessoitiin parisuhteen muutos erilaisia tunteita joita lapsen syntymä aiheuttaa sekä miten niitä ristiriitoja käsitellään rauhallisesti. Kumppanit löysivät uuden tavan ratkaista ristiriitoja sekä ymmärsivät mistä omat hankaluudet vanhemmuudessa tulevat ja miten niitä asioita voidaan muuttaa.
Vanhemmuus oli tämän terapian yksi fokus, joka ei nyt varsinaisesti kuulu pariterapiaan, koska olen perheterapeutti niin perheen kaikki dynamiikat ovat tietenkin myös tärkeitä tutkia.
- Pariskunta tulee eri aikaisten seksihalujen johdosta terapiaa. Pariterapiassa tutkittiin seksualisuutta sekä myös vuorovaikutusta ja suhdetta muutenkin. Kun löydettiin asioita jotka vaikuttivat toisen haluihin niin löydettiin keinoja miten pariskunta löytää uudelleen nautinnollisen seksin keskenään.
Miten aloittaa pariterapia?
1. Olette päättänyt
aloittaa paripsykoterapian
2. Onko teillä joku erityinen asia jonka tiimoilta haluatte apua esim seksualisuus, vuorovaikutusongelmat, addiktiot ?
2. Miettikää minkälaisilla ajoilla pysytte osallistumaan ? Päivä vai ilta-aikoja ?
3. Haluatteko käydä paikan päällä vai haluatteko etä-aikoja ?
4. Kuinka tiheästi haluatte käydä ? Suosittelen joka toinen viikko käyntejä tai tiheämmin.
5. Etsitte terapeutin joka voisi tarjota edellä pohtimanne asiat.
6. Riippuen terapeutista saatteko heti varattua ajan hänelle vai laitatteko hänelle sähköpostia tai soitatte ?
Miten valmistautua ensimmäiseen terapiaistuntoon?
1. Pohtikaa mikä on se muutos mitä haluatte teidän parisuhteessa tapahtuvan ? Esimerkiksi halutaan oppia parempi vuorovaikutus ? Parempaa seksiä ? Parempi tunneyhteys? Se voi olla ihan mitä vaan mikä on teille se asia jonka haluatte muuttaa paremmaksi parisuhteessanne. Tai jos haluatte erotyöskentelyä niin se on myös hyvä sanottaa heti ensimmäisellä kerralla.
2. Saavutte paikalle avoimin mielin.
Joko luit tämän; Terapiaprosessi, mitä se on ?
Mitä odottaa ensimmäisellä käynnillä?
Ensimmäiset (useasti 3 kertaa) ovat monasti tutustumiseen ja ongelman kartoittamiseen liittyviä käyntejä. Ja niillä ei useasti tapahdu paljoakaan.
Tämä toki riippuu ihan valtavasti siitä minkä ongelman, asian, tavoitteen kanssa paristerapiaan tullaan.
Ensimmäisellä käynnillä kuitenkin monasti selviää jo se, voitteko ajatella työskentelevänne tämä terapeutin kanssa.
Terapeutteja on monenlaisia ja henkilökemiat on yksi iso asia joka vaikuttaa totta kai siihen miltä terapiassa tuntuu.
Jos ensimmäinen käynti tuntuu siltä, että et halua työskennellä tämä terapeutin kanssa niin keskustelkaa asiasta keskenänne ja voi olla tarpeen tällöin vaihtaa terapeutti.
Terapeutit on ihmisiä ja on inhimillistä, että kaikkien kanssa ei vaan asiat suju.
Miten
pariterapia voi vaikuttaa pitkäaikaisesti parisuhteeseen ja
yksilöihin?
Yleisesti pariterapia vaikuttaa yksilön itsetuntemukseen, ymmärrykseen siihen miksi toimii määrätyllä tavalla tilanteissa, jonka johdosta pystyy pysyvästi muuttaamaan omaa toimintaansa.
Muuttaa parisuhdetta siten, että vuorovaikutus toimii paremmin, väärinymmärryksiä on vähemmän, riitelyä, ristiriitoja on vähemmän ja välittämisen, rakkauden ja yhteyden tunne lisääntyy.
Pariterapiassa työskennellään tavoitteellisesti. Tavoitteena voi olla se, että parisuhteessa on parempi vuorovaikutus joka näyttäytyy riitojen vähenemisenä.
Kun parisuhteessa ei riidellä parantaa se kumppaneiden psyykkistä jaksamista ja usein myös fyysinen hyvinvointi paranee. Parisuhteen tunneyhteyden muuttuessa seksuaalinen hyvinvointi myös lisääntyy.
Kumppanit pystyvät tukemaan ja elämään empaattisesti parisuhteessa. Kun elämässä on pitkäaikainen hyvin toimiva ja empaattinen, rakastava ja tyydyttävä parisuhde niin kumppanien oma psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi on parempaa.
Parisuhteen ongelmat kannattaa ratkaista mieluummin aikaisessa vaihessa eikä odottaa asioiden muuttuvan. Jos parisuhteessa on ongelma niin pariterapian avulla se voidaan ratkaista joskus nopeasti ja toisinaan siinä kestää tovi.
Mitä aikaisemmassa vaihessa haette apua sitä nopeammin ongelmat yleensä ratkeaa.
Nyt on teidän vuoro
Parisuhde toimii loistavana voimavarana, kun siinä on hyvä ja toimiva vuorovaikutus. Kun asioista pystytään puhumaan avoimesti ja molempien tunteita sekä tarpeita kunnioittavasti, voi parisuhde selviytyä kaikesta elämän tuottamista haasteista.
Kun olette tunnistaneet ongelman joka on teidän parisuhteessa, keskustelkaa asiasta keskenänne ja yrittäkää löytää asiaan molempia tyydyttävä ratkaisu. Jos ongelma on jatkunut pitkään voi olla vaikea tunnistaa ongelmaa ja löytää siihen ratkaisua. Tällöin on hyvä miettiä ulkopuolista apua.
Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä tai varaa aika suoraan pariterapiaan alla olevan painikkeen kautta.