Miten ylläpitää onnellista parisuhdetta kiireisessä arjessa?
Miten ylläpitää onnellista parisuhdetta kiireisessä arjessa, kysyy moni pariterapiaan tuleva pariskunta. Ei ole yhteistä aikaa.
Kaikki aika menee töissä ja sitten kun on vapaata vietetään sitä yhdessä perheenä, kaverien kanssa erikseen tai vaan lataudutaan seuraavaan viikkoon. Miten siis pystyisi ylläpitämään onnellista parisuhdetta ?
Kun olet lukenut tämän blogikirjoituksen olet saanut vinkkejä miten pienillä muutoksilla arjessa voitte löytää yhteistä aikaa parisuhteellenne. Mitä pieniä asioita on hyvä tehdä, jotta voisi ylläpitää onnellista parisuhdetta kiireisessä arjessa.
Miksi onnellisen parisuhteen ylläpitäminen kiireisessä arjessa on haastavaa mutta tärkeää?
Useasti pariskunnat sanovat, että heillä ei ole parisuhdeaikaa. Kun ei ole keskinäistä lapsivapaata aikaa niin on vaikeaa ylläpitää parisuhdetta.
Parisuhde on tärkeää ylläpitää, se ei pysy hyvänä ja nautinnollisena jos sen eteen ei tehdä säännöllisesti töitä. Kaikilla on kiire, elämä on pakattu täyteen asioita joita pitää tehdä ja harrastaa. Miten siinä nyt sitten vielä raivaa aikaa sille parisuhde ajalle ?
Ajan löytäminen toisillenne
Jokaisen pariskunnan elämä on erilaista. Sanoisin, että kyllä sitä aikaa yleensä löytyy yhteiselle ajalle jos sen järjestämiseen käytetään hetki aikaa. Useasti jää huomaamatta ne pienet ajat jolloin voitte olla keskenänne.
Monasti parisuhdeajaksi mielletään pidenetty viikonloppu tai muu vastaava pidempi ajanjakso. Kuitenkin parisuhdeaikaa voi olla vaikkapa tunti illalla lasten mentyä nukkumaan, tai se tunti jonka joudutte odottamaan joka tapauksessa lapsen harrastuksissa ollessa jne.
Muistakaa huomioida myös ne lyhyemmät hetket. Pitkät viikonloput tai pidemmät yhteiset vapaata on ihania mutta käytännössä vaikeita järjestää jos tukiverkostoa ei ole runsaasti.
Jos taas aidosti oikeasti on niin, että teille ei löydy mitenkään parisuhde aikaa niin pohtikaa kokonaisuudessa teidän ajankäyttöä.
Jos on mahdotonta löytää yhteistä lyhyempääkin aikaa niin pitää miettiä voiko jostakin asiasta luopua joskus jotta voi saada parisuhdeaikaa ? Tai miten voi järjestellä asioita uudestaan, jotta voi saada yhteistä aikaa.
Vinkkejä ja strategioita, miten priorisoida yhteinen aika kiireisessä arjessa.
Typerä vinkki sanoo monet, mutta kalenterointi on kyllä osoittautunut useimmille siksi keinoksi jolla voidaan löytää sitä yhteistä erityisesti lapsi vapaata aikaa keskenään. Se ei tarvitse olla viikonloppua tai 3 päivää vaan siihen riittää muutama tuntikin.
Toki jos saatte kalenteroitua edes joskus kokonaisen vuorokauden lapsivapaata aikaa yhdessä niin hienoa homma.
Jos ongelma ei ole lapsivapaa aika vaan muuten yhteistä aikaa ei tahdo löytyä, koska työt ja harrastukset vievät aikaa toisiltanne. Voiko jotakin aikatauluttaa toisin ? Joskus on kiireisiä ajankohtia jolloin työtä on enemmän tai se on vuorotyötä ja sen aikataulut johtavat yhteisen ajan vähyyteen.
Vuorotyö luo omat haasteensa, mutta myös tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia. Hyödyntäkää erilaiset työajat ja sen johdosta erilaiset vapaa-ajat.
Arkivapaiden avulla voi saada lapsi vapaan päivän lapsien ollessa päivähoidossa ja koulussa, jos vaan on mahdollista saada toisen sille päivälle esim lyhennytty päivä tms.
Suosittelen kaivamaan kalenterit esiin ja pohtimaan mistä te voitte löytää yhteistä aikaa, muuten kuin lomilla.
Päivittäiset yhteiset hetket
Pienet päivittäiset yhteiset hetket ovat sitä elämänsuolaa. Ne voivat olla aamukahvihetkiä, yhteisiä lounaita, iltapaloja, yhteisiä suihkuja tai saunomista.
Mikä tahansa asia jossa olette sovussa yhdessä tehden asiaa yhdessä voi olla hyvinkin romanttinen yhteinen hetki. Aina nämä hetket eivät tarvitse olla ruusuntuoksuisia kynttiläillallisia vaan ne voivat olla vaikkapa yhteisiä pyykinripustushetkiä.
Arjen yhteiset pienet hetket ja arjessa tapahtuvat kosketukset ovat niitä asioita jotka useasti auttavat jaksamaan muun elämän haasteiden keskellä.
Avoin ja rehellinen viestintä
Kun viestintä on selkeää, riittävän informatiivistä ja empaattista vähenee väärinymmärysten määrä.
Vastuu vuorovaikutuksesta on tietenkin molemmilla ja olisi tärkeää puhua sillä tavalla, että se ei siltäisi kovasti omia oletuksia ja vastaanottajan olisi tärkeää kysyä tarvittaessa lisätietoa, jotta ei lähtisi tekemään niin helposti omia oletuksia tai tulkintoja, jotka voivat johtaa aivan väärään asiaan.
Luottamus on myös tärkeää viestinnässä. Mikäli viestinnäss tulee tunne, että toinen valehtelee tai peittelee jotakin murentaa se luottamusta ja näinollen tuottaa viestintään ongelmia.
Vinkkejä ja harjoituksia viestinnän parantamiseksi
Selkeä viestintä, kerro asioita riittävän selkeästi
Harjoitelkaa riittävän selkeää viestintää. Olen monasti kertonut tällaisen esimerkin väärinymmärryksestä kun viestintä on hieman ns sinnepäin. Sanon miehelleni, että tuo kaupasta hedelmiä niin teen hedelmäpiirakan. Mies käy kaupassa ja tuo banaaneja kun hän tykkää banaanipiirakasta. Minä olin ajatellut tekeväni omenapiirakkaa. Ja tietenkin koska olin mielestäni kertonut selkeästi asian hermostuin, että et sitten tuonut niitä omenoita ! Mies on ymmyrkäisenä siis sanoit hedelmiä. Ja tästä voisi tietenkin tulla riita. Jos siis olisin sanonut heti alkuun, että tuo kaupasta niitä vihreitä omenoita kun ajattelen tehdä sitä omenapiirakkaa josta pidit viimeksi niin tältä väärin ymmärrykseltä olisi vältytty. Eli puhukaa enemmän ja tarkemmin, kokeilkaa miten paljon se vähentää erilaisia väärinymmärryksiä arjessanne.
Kuuntelemisen taito
Vastuu vuorovaikutuksesta on molemmilla puhujalla ja kuuntelijalla. Kuuntelijan pitää oikeasti ja aidosti kuunnella eikä olla kuuntelevinaan. Useasti puuhataan jotakin muuta ja silloin välttämättä ei pysty oikeasti kuuntelemaan mitä toinen sanoo vaan silloin toimitaan oletuksien pohjalta.
Oletuksilla tarkoitan sitä, että kun kuulet kumppanisi sanovan vaikkapa, että hänellä on nälkä, niin mikä on sinun seuraava ajatuksesi ?
- mun pitää alkaa laittaa ruokaa
- mennään yhdessä syömään jonnekin
- mulla ei ole nälkä
- no hakekoon itse oman ruokansa
Mika tahansa näistä tai muukin ajatus voi olla peruja teidän tai sinun aikaisemmasta historiasta ja siten se on useasti oletus siitä mitä tapahtuu seuraavaksi.
Mitä jos kysyit asiasta? Ja kumppanisi voi kertoa että hän ajatteli kysyä sinulta huvittaisiko sinua tilata ruokaa kotiin kun ei jaksa nyt laittaa ruokaa tms.
Kun arjessa voisimme toimia pääasiassa niin, että emme vetäisi johtopäätöksiä aina kaikesta vaan pystyisimme kuuntelemaan toista aidosti läsnäolevasti voisimme välttyä monelta mielipahalta.
Rutiinit
Rutiinit sanana on monelle jo kirosana. Kuulen monta kertaa, että mä inhoan rutiineita ja en halua niitä arkeeni.
Arki on muutenkin niin tylsää niin rutiinit siinä on vielä tylsempiä. Joo rutiinit ovat tylsiä samankaltaisesti tapahtuvia asioita, mutta rutiinit luovat myös turvaa niin parisuhteessa kuin myös perheessä.
Erityisen tärkeitä rutiinit ovat lapsien kanssa ja traumatisoituneiden henkilöiden kanssa. Rutiinit myös helpottavat arkea.
Rutiineita voi olla vaikkapa joka viikon torstaina tapahtuva parisuhdeaika, treffit. Joka toisella viikolla ne suunnittelee sinä ja toisella kumppani. On jotakin mitä odottaa ja se voi olla yllättävää, mutta se on myös rutiini.
Saunavuoro on monelle rutiini, samaan aikaan samana viikonpäivän nautitaan saunasta ja yhteisestä pesuhetkestä, saunominen yhdessä on intiimiä ja se voi olla myös hyvä parisuhderutiini.
Yhteiset ruokailuhetket on tärkeitä rutiineita, joita suosittelen ylläpitämään mahdollisimman paljon. Nämä luovat yhteenkuuluvuuden tunnetta ja useasti koetaan mukaviksi yhteisiksi hetkiksi.
Jotkut valmistavat ruuan yhdessä ja syövät sen sitten yhdessä jolloin hetkestä tulee tietenkin pidempi ja samalla on mahdollisuus jakaa ja keskustella omista ajatuksista ja mietteistä mistä tahansa asiasta.
Viikkopalaveri, tällaista suosittelen erityisesti lapsiperheille mutta myös pariskunnille varsinkin jos on tiedossa erityisen hektinen ajanjakso. On tärkeää tietää seuraavan viikon menoista ja suunnitelmista. Samalla voi pohtia sitä yhteistä aikaa, milloin varataan siihen oma aikansa.
Yhteiset harrastukset on hieman ristiriitainen asia, onko tämä tarpeen parisuhteessa. Silloin jos luontaisesti teillä on yhteisiä mielenkiinnon kohteita on tietenkin hyvä harrastaa yhdessä, mutta pakolla yhteisen harrastuksen löytäminen ei ole tärkeää.
Tärkeää on löytää jotakin yhteistä tekemistä joka voi olla melkeinpä mitä vaan, mutta ei vaadi että sen pitäisi täyttää säännöllisen yhteisen harrastuksen kriteeristön.
Yhteiset tavoitteet ja unelmat
Olette varmaan puhuneet oman elämänne tavoitteista ja unelmista. Tärkeää puhua miten ne sopivat yhteen keskenään. Monasti nämä ovat helposti yhteensovitettavia ja ei tuota ongelmia. Joskus tavoitteet muuttuvat siten, että ne aiheuttavat yhteensovittamisen ongelmia. Tällöin on tärkeää miettiä miten asiat saadaa sovitettua yhteen.
Minkälaisena näette elämänne 5, 10 20 v päästä? Mitä haluaisitte toteuttaa elämässänne ? Jos tekisitte ns bucket listan niin mitä siellä olisi ja kuinka olisi yhteisiä asioita ?
Stressi
Stressi vaikuttaa yksilöön eri tavalla, suurin osa reagoitsee siihen kireydellä ja keskittymisekyvyttömyydellä, ei jakseta keskittyä mihinkään asioihin tai on jatkuva kiire. Tämä tietenkin vaikuttaa suoraan kumppaniin ja näinollen parisuhteeseen. Kun toinen on kireä kuin viulukieli jatkuvasti, katoaa siinä läheisyys ja seksi, vuorovaikutus muuttuu hankalaksi ja riitoja tulee useammin.
Lähes kaikilla on tänä päivänä ainakin hetkellisesti stressiä työssä ja tai perhe-elämässä. Tärkeää on oppia rauhoittua ja yrittää niin paljon kuin mahdollista jättää työt työpaikalle.
Mikä on sinulle paras keino rentoutua? Oletko kokeillut mindfulness harjoituksia, niitä on kyllä miljoona erilaista ja osa hyviä ja osa huonoja. Voisit kokeilla jotakin lyhyttä rentoutusharjoitusta. Niistä on hyviä kokemuksia ihmisillä jotka elävät stressaavassa elämäntilanteessa.
Rentoutumista voi tehdä myös pariskuntana. Voitte kuunnella yhdessä rentoutusharjoituksen tai toinen lukee sen kumppanille rauhallisella rentouttavalla äännellä, yllättävästi se voi rentouttaa molemmat.
Pienet teot ja huomioiminen
Kumppanin huomioiminen arjessa on erityisen tärkeää. Nyt en tarkoita lahjojen ja ruusukimppujen tuomista.
Ne ovat toki ihania niiden mielestä jotka niistä nauttivat, mutta pääasiassa arkisia pieniä tekoja voi olla se, että viet kumppanin kahvikupin tiskikoneeseen samalla kun viet omasi. Tai ohimennen kosketat kumppanisia rakastavasti.
Pieniä asioita voi olla vaikkapa kun käyt kaupassa muistat ostaa juuri sitä herkkujuustoa ilman kumppanisi erillistä pyyntöä.
Poimit kumppanillesi luonnonkukkia kotiin tullessasi. Muistat, että kumppanillasi oli tänään se hankala päivä töissä jossa hän piti sen esitelmän, ja kysyt miten se meni ja jaat kumppanisi tunteet tapahtuneesta.
Sinua voi kiinnostaa lukea 19 helppoa vinkkiä miten palauttaa läheisyys parisuhteessa.
Kiitollisuuden ja arvostuksen ilmaiseminen
Arjessa pienet asiat saattavat unohtua mutta ne ovat useasti todella tärkeitä asioita muistaa. Muista mainita, että olitpas tänään tehnyt erityisen hyvää ruokaa jos se sitä oli.
Tai ihanaa kun olet jo ehtinyt aloittamaan siivouksen tms. Kaikki pienet huomion osoitukset on tärkeitä ja niitä tärkeää kertoa ääneen.
Monasti unohdamme kertoa asioita ääneen ja ei se kumppani osaa lukea ajatuksia.
• Harjoitus
Monasti meidän fokus menee vaan negatiivisiin asioihin ja on tärkeää huomata asioita jotka on hyvin. Kokeilkaapa tällaista sanotte joka päivä toisillenne 1-3 hyvää asiaa jota tänään havaitsitte toisen toiminnassa. Esimerkki, olipas tänään tosi ihanaa kun olit tehnyt minulle aamupalalle valmiit leivät, kiitos. Tai minua kosketti se kuinka ihailevasti katsoit minua tänään aamulla.
Saatteko kiinni tästä? Kiinnitä huomiota hyviin ja toimiviin asioihin kun kiinnitämme huomiota positiivisiin asioihin ja sanomme ääneen niitä asioita niihin kiinnittää enemmän huomiota.
Palautteet pitää olla aitoja, joskus tämä voi olla hankalaa mutta harjoituksen myötä sen oppii tekemään. Kun 3 asiaa on helppoa voitte lisätä määrää.
Yllätykset ja huomioiminen
Niinkuin tuossa aikaisemmin olen kirjoitellut pienet asiat on yllättävän merkittäviä. Pienissä asioissa on se hyvä puoli, että niitä tehdä useasti.
Mitä ne voisi olla ?
Erilaiset pienet lahjat on tietenkin ehkä se yleisin asia. Mites jos kirjoittaisit ihan rakkauskirjeen käsin ? Onnistuisiko yllätystreffit ?
Saattaisit olla kiinnostunut lukemaan 98 ideaa mitä tehdä pariskuntana
Parisuhteen vahvistaminen ulkopuolisen avun avulla
Milloin hakea apua?
Yleisesti pariterapiaan hakeudutaan aika myöhään, jolloin ongelman ratkaisemiseen tarvitaan paljon enemmän aikaa ja työtä jotta muutos olisi mahdollista.
Pariterapiaan on syytä hakeutua jo silloin kun se tulee jommankumman mieleen, että pitäisikö mennä pariterapiaan niin silloin on jo todennäköisesti hyvä hakeutua avun piiriin.
Pariterapiaan kannattaa lähteä jos teillä parisuhteessa joku seuraavista asioista;
- luottamusongelma
- pettämistä
- riitelyä
- vuorovaikutuksessa hankaluutta
- seksuaalisuuden alueella ongelmia
- haluttomuutta
- tunneyhteyden väljähtymistä
Pariterapiaan voi tulla monien ongelmien kanssa yllä mainittu nyt muutamia.
Pariterapian hyödyt
Parempi viestintä ja ymmärrys
Useasti pariterapiaan tullaan kun parisuhteessa on hankalia riitoja ja ne koetaan hankaliksi parisuhteessa tai perheessä.
Pariterapiassa perehdytään riitelyn malleihin ja miksi kukin kumppaneista toimii niinkuin toimii sekä mitä se nykyinen toiminta aiheuttaa kumppanissa. Tutkitaan myös miten asiaa voidaan muuttaa.
Saatte monessa tapauksessa psykoedukaatiota, eli tietoa mitä näissä tilanteissa tapahtuu. Kun ymmärtää mitä tapahtuu niin on helpompi, ymmärtää omaa toimintaansa ja sitten muuttaa sitä toisenlaiseksi.
Kun keskinäinen ymmärrys ja rauha lisääntyy, yleisesti vuorovaikutus muuttuu paremmaksi.
Lisääntynyt läheisyys ja yhteenkuuluvuus
Useinmiten on kyse siitä, että parisuhteessa ei tule nähdyksi, kuulluksi ja ymmärretyksi. Kun nämä jää parisuhteessa toteutumatta luonnollisesti tapahtuu läheisyyden ja seksuaalisuuden vähentymistä.
Näiden asioiden prosessoinnin avulla löydetään uusi yhteyden tunne ja halut läheisyyteen voi syttyä. Joskus on kuitenkin niin, että tämä asia vaatii enemmän tutkimista ja pienin askelin etenemistä.
Aina näissä tilanteissa on tärkeää, että asiaa tutkitaan kaikkia osapuolia kunnioittaen. Joskus kuulen, että on puskettu liian nopeasti asiaa eteenpäin ja se on aiheuttanut lisää vaikeuksia.
Luottamuksen palauttaminen
Luottamus saattaa olla menetetty erilaisista syistä, joita voi olla esim. kumppanin sivusuhde, addiktiot. Pariterapiassa käsitellään tietenkin luottamusta ja jos siinä ongelmia pohditaan syytä ja miksi näin on parisuhteessa tapahtunut.
Asiaa tutkitaan monella tavalla ja ymmärretään syyt miksi alunperin on tapahtunut jotakin joka on johtanut luottamuksen menettämiseen. Luottamus rakennetaan uudestaan.
Sinua voi kiinnostaa lukea Kuinka rakentaa luottamus uudestaa parisuhteessa ?
Käytännön esimerkkejä pariterapian hyödyistä
Pitkässä parisuhteessa parisuhde oli muuttunut kämppissuhteeksi jossa siinäkin oli raivokkaita riitoja. Pitkän pariterapian myötä saatiin parisuhde palautumaan takaisin rakastavaksi ja välittäväksi parisuhteeksi jota kumpikin kumppani kutsui parisuhteeksi ei kämppisuhteeksi.
Seksuaalisten halujen eri aikaisuus aiheutti pariskunnalle paljon ristiriitoja joiden johdosta seksiä oli entistä vähemmän ja molemmin kumppaneilla alkoi elämään ajatus erosta. Pariterapian myötä asioita saatii käsiteltyä ja heillä on kukoistava ja hyvä parisuhde.
Pariskunnalla oli hankalia riitoja. He kävivät 10 käyntikertaa ja riitely muuttui rauhalliseksi asioista keskustelemiseksi.
Kumppanilla oli runsaasti mustasukkaisia tuntemuksia kumppaniaan kohtaa johtuen vaihdevuosien mukanaan tuomista kehossa tapahtuvista muutoksista. Kun näitä asioita käsiteltiin saatiin mustasukkaisuus hälvenemään ja vuorovaikutus parani ja parisuhde kukoistaa uudella tavalla.
Yhteenveto
Yhteenvetona voisi todeta, että parisuhteelle on tärkeää varata keskinäistä aikaa. Puhukaa kaikista asioista ja keskeneräisistä ajatuksista, suunnitelmista on myös tärkeää puhua. Muistakaa puhua myös niistä ihanista ja hyvistä asioista joita elämässänne on.
Ylläpitäkää leikkisyyttä keskinäisessä vuorovaikutuksessanne. Seksin leikkisyys on tärkeää muistaa. Kokeilkaa erilaisia asioita seksissä, olkaa uteliaita. Kunnioittakaa toinen toisianne, jos toinen ei ole vielä valmis johonkin niin ethän painosta häntä siihen.
Muistakaa rauhoittua.
Jos koette parisuhteessa olevan haasteita pariterapiaa voi auttaa teitä. Varatkaa aika allaolevasta painikkeesta.