Trauman vaikutus  parisuhteeseen

06.10.2024

Trauman vaikutus perheeseen ja parisuhteeseen voi olla moninainen. Ihmiset kokevat traumaattisia asioita elämässään eri määrän sekä laadullisesti erilaisina. 

Samasta tapahtumassa olevat henkilöt voivat kokea asian eri tavalla. Erilaiset kokemukset johtuva omasta historiasta sekä omasta kyvystä ymmärtää ja selviytyä hankalista asioista.

Traumaattisista tapahtumista selvitymiseen vaikuttaa mm resilienssi. Resilienssi on psyykkistä palautumiskykyä, mielen muovautumiskykyä.

 Traumoista selviytymiseen vaikuttaa myös se onko tapahtuma yksittäinen tapahtuma vai onko se sarja traumaattisia tapahtumia.

Lapsuuden aikaiset traumat ovat useinmiten sarjoja lapsen elämässä. Esim päihdeperheessä eläminen on jatkuvien traumojen sarja lapsen elämässä. Tämä vaikuttaa lapseen syvästi koko hänen elämänsä ajan.

Mikä on trauma ?

Trauma määritellään henkiseksi tai ruumiilliseksi vaurioksi tai haavaksi. Sen aiheuttaa traumatisoiva tapahtuma, joka saa aikaan traumaattista stressiä.

Stressi on rasitusta tai painetta. Voimakas fyysinen ja psyykkinen rasitus aiheuttaa ihmisessä fyysisen ja psyykkisen sopeutumisreaktion. 

 Trauman tunnusmerkit

Akuuteissa stressitilanteissa oireet alkavat saman tien ja kestävät tyypillisesti muutamia päiviä. 

Trauman tunnusmerkkejä ovat taistelu, pako, jähmettyminen tai täydellinen alistuminen tilanteeseen. 

Tämä voi näkyä shokkitilana, epätodellisuuden tunteena, pelkona tai aggressiona. 

Akuutissa traumassa aistihavainnot voivat vääristyä. 

Tunnetasolla traumaan liittyy keinottomuutta ja haavoittuvuutta sekä avuttomuuden ja syyllisyyden kokemuksia. 

Kehollisesti trauma koetaan jännittyneisyytenä, uniongelmina, säpsähtelynä sekä rentoutumisen vaikeutena.(Terveyskirjasto) 

 



Miten traumat voivat vaikuttaa minun parisuhteeseeni ?

Trauman kokeneilla on korostettu tarve suojaaviin kiintymyssuhteisiin. 

Traumatisoituminen tuhoaa suojaavien kiintymyssuhteiden perustuksia, turvallisuuden tunnetta ja kykyä luottaa toisiin.

Ihmissuhteissa saattaa traumatisoituneille tulla turvattomuuden lähde,vaikka hän niitä kaipaakin ja tarvitsee niitä. 

Useista tutkimuksista on tullut esille, että henkilöt joiden lapsuudessa on joko fyysistä, psyykkistä, emotionaalista tai seksuaalista kaltoinkohtelua, on heillä vaikeuksia aikuisiän parisuhteissa.

Vaikutus luottamukseen 

Luottamuksellisia suhteita on vaikeaa muodostaa sekä ylläpitää niitä. Lapsuudessa olevat aikuiset ovat olleet kivun ja turvattomuuden lähteitä samalla kun lapsen olisi pitänyt luottaa heihin. 

Tämä ristiriita aiheuttaa lapselle runsaasti hämmenystä ja vaikeutta jatkossa luoda luottamuksellisia läheisiä suhteita.

Miten voisi olla haavoittuva ja avata itseään ihmisille, kun kokemus on siitä, että ne läheiset ihmiset loukkaavat ja satuttavat. Ja jos luotatkin toiseen, koet kauhun tunteita, pelkäät toisen satuttavan.

 Voit ajatua tilanteeseen, jossa lopulta vuorovaikutuksessa tapahtuu se satuttaminen, koska olet tiedostomatta ajanut tilanteen sellaiseksi. 

Selviytymismekanismit

Monet traumaattisissa tilanteissa lapsuudessa opitut selviytymismekanismit eivät toimi enää aikuisuudessa ja parisuhteessa. 

Nämä mekanismit voivat jopa estää luomasta syvää luottavaa ihmissuhdetta elämässä.

Monesti nämä mekanismit voivat olla esim. 

  • et kerro asioita toisille, salaat asiat 
  • pärjäät yksinään hyvin, et voi pyytää apua
  • tarraudut toiseen, sinun pitää tietää koko ajan missä toinen on
  • voimakas mustasukkaisuus
  • tunnekylmyys, suojadut mahdollisilta loukkaantumisilta 


Trauman vaikutus parisuhteeseen 

Trauman kokeneet ihmiset kärsivät samoista ongelmista kuin muutkin parisuhteessa elävät ihmiset, heillä saattaa kuitenkin perusluottamus olla vahvasti heikentynyt sekä turvallisuuden tunne kadoksissa.

Tämä voi johtaa siihen, he voivat tuntea useammin toivottomuutta ja avuttomuutta parisuhteessa. 

Useasti tämä johtaa itsensä suojaamiseen enemmin kuin ollaan yhteydessä toiseen.

Traumatisoituneiden parien tunneilmaisut saattavat olla rajuja, tämä voi näkyä voimakkaina kielteisinä tunteina mm vihana. Parisuhteessa ei uskalleta näyttää haavoittuvuuden tunteita.

Traumatisoituneiden parisuhteissa vuorovaikutus on usein ylivirittynyttä ja reaktiivista. 

Monet parisuhteen elementit, jotka yleensä rauhoittavat stressaantuneita pareja eivät toimi traumatisoituneiden parisuhteissa. 

Traumatisoituneet voivat kokea että eivät ole huolenpidon ja rakastamisen arvoisia.


Pari-ja perheterapia auttaa traumatisoituneita

Vakauttavassa pari-ja perheterapiassa saat myös psykoedukaatiota eli tietoa siitä miten trauma voi vaikuttaa sinuun ja teidän perheeseen.

Tietoa saa myös ylivirittymisen ja alivireyden tuomista haasteista, miten niitä voi havannoida ja miten voi muuttaa omaa tilannettaan.

 Mikäli useammalla perheenjäsenellä on traumahistoria sen vaikutukset ovat tietenkin isommat. Nämä tulevat kuitenkin käsittelyyn pariterapiassa, sekä myös perheterapiassa.

Vakauttavalla pari-ja perheterapialla pääsemme työskentelemään kehon kanssa ja pystymme saavuttamaan tiloja joissa on riittävän turvallista lähteä prosessoimaan varhaisia traumaattisia asioita.

 Vakauttavassa pari-ja perheterapiassa kaikki oppivat hallitsemaan tunneilmaisujaan rakentavammaksi ja näin ollen pystytään luomaan turvallista ilmapiiriä kotiin.

Terapiassa kuullaa kaikkien osapuolien tarpeita ja kokemuksia, näin saadaan myös laajempi kuva perheen kokonaisuudesta kuin vain yhden osapuolen kertomana.

Terapiassa käydään läpi parisuhteen erilaisia vuorovaikutuskuvioita ja tuodaan ne näkyviksi. 

Tässä erityisesti käydään läpi miten trauma voi vaikuttaa kielteiseen vuorovaikutuskehään sekä miten turvattomuuden tunne vaikuttaa käyttäymismalleihin parisuhteessa.

Puolisoita autetaan laajentamaan tunnekokemuksia, jotka vaikuttavat käsitykseen itsestä että puolisosta. 

Terapeutti auttaa molempia puolisoita uudelleen määrittelemään kokemusta itsestään sekä puolisostaan. Kokemusta uudenlaisesta parisuhteesta ja vuorovaikutuksesta, jossa on mahdollista sekä pyytää että saata tukea ja turvaa.

Terapian kesto 

Traumatisoituneet parit ja perheet tarvitsevat useasti pidemmän terapian kuin ei traumatisoituneet parit.

Vakauttava pari-ja perheterapia on loistava täsmä terapian muoto siihen, että perheeseen saadaan enemmän vakauttavia elementtejä, jolloin vaikeidenkin asioiden käsittely onnistuu.

Vaikka pari tai perhe kävisi vain vakauttavan terapian 6-16 kertaa, saavat he näillä terapiakäynneillä paljon työkaluja oman olonsa vakauttamiseen.

Vakauttamisella tarkoitetaan paremman tunnesäätelyn oppimista. Asioiden kertomista rauhallisesti ja kongnitiivisesti mahdollisella tavalla. 

Vakauttaminen on kuitenkin ydin siihen, että voi käsitellä omia traumojaan, ilman vakauttamista tämä ei ole mahdollista.

 Reaktiivinen tunneilmaisu on useasti rajua ja haittaavaa, tällöin on tärkeää saada nämä hallintaa. 

Apua kannattaa hakea, jotta hankala vuorovaikutustilanne voi laueta ja pääsette parempaan parisuhteeseen. 

Jos mietit, että mieluummin eroan tästä tilanteesta, se auttaa ehkä juuri tähän hetkeen. 

On tärkeää muistaa myös se, että viet ne traumat ja toimintatavat myös siihen seuraavaan parisuhteeseesi, joten eikö olisi aika päästä niistä jo eroon ? 

Nyt on teidän vuoronne. Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä tai varaa aika suoraan alla olevasta painikkeesta. 


 

Blogikirjoitus on julkaistu aikaisemmin vuonna 2020. Päivitetty 2024. 

Lähde; Häpeästä myötätuntoon, Helena Torpparin kirjoittama artikkeli. Vakauttava pari-ja perheterapian täydennyskoulutus.